Äldrevården kan vara en kriminell historia

Feb 28th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Ledare

Omslag till Hundraåringen...Det är mycket fokus på äldrevården i dessa coronatider. De äldre ska skyddas. Men det finns i litteraturen också ett antal exempel på driftiga och alerta pensionärer.

Omslag till Kaffe med rånJonas Jonassons hundraåring bestämmer själv hur han ska firas och Catharina Ingelman-Sundberg har följt sina pigga pensionärer i en rad böcker som började med Kaffe med rån. De klagar på det privatdrivna äldreboendet, och det gör också några som bor i Helsingfors i Minna Lindgrens böcker, också med kriminalinslag. Finns översatta, den första är Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer.

En storsäljare i England utspelar sig också på ett privat äldreboende, men här finns inget att klaga på, men alerta äldre löser mord och andra mysterier. Kom på engelska förra året, uppföljare på väg och kommer snart på svenska: The thurday murder club/Torsdagsmordklubben.

Omslag till HemmetEtt äldreboende som verkar fungera bra finns i Mats Strandbergs Hemmet. Det är knappast personalens fel att det är svårt att klara av det monster som finns bland de dementa.

Omslag till Ogräs bland axAtt en del läkare skriver böcker med miljöer de känner väl till är inte så ovanligt. Nyligen kom en deckare som utspelar sig på ett äldreboende skriven av en undersköterska, Ogräs bland ax.

Så äldrevården (före pandemin) finns att studera för deckarläsare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Efter att hag skrivit detta har jag hittat ytterligare en med dödsfall på äldreboende: Mordkonsulten av Elly Griffiths.Omslag till Mordkonsulten  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22