Vad ska det bli av dig?

Jan 30th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Krönika

Jean Bolinder-logoKrönika av Jean Bolinder

När jag gick i motsvarande högstadiet, ansågs jag av de flesta lärarna vara ovanligt korkad och omöjlig. Min geografipedagog suckade:

– Jag är så orolig för Bolinder. Vad ska det bli av honom som inte har något alls i huvudet?

Jag kunde aldrig hålla käften. Så jag sade:

– Det är jag med adjunkten. Jag vaknar på nätterna och oroar mig. Men jag tänker: Går inget annat får jag väl bli geografilärare.

Efter det fick jag även uselt betyg i geografi …

En av mina idoler på den tiden var radioprataren Pekka Langer. I sina postuma memoarer – utgivna av sonen Johan – Radioaktivt avfall (1996) berättar han om sin realskoletid. En i klassen vägrade simma på djupt vatten. Den bistre gymnastikkaptenen undrade argt: “Hur ska det gå för Danielsson här i livet, när han inte vågar simma över de stora djupen?”Och Langer kommenterar: “Svaret på den frågan fick han först många år senare – då det i all världens tidningar Bengt Danielssonstod att Bengt Danielsson tillsammans med fyra norrmän hade flutit över Stilla havet på en balsaflotte vid namn Kon-Tiki. Tala om att vara rädd för ‘djupen’.”

Nu är en norsk film om Kon-Tiki nominerad för en Oscar. Forskaren och äventyraren Bengt Danielsson spelas av Gustaf Skarsgård. Den självgode gymnastikkaptenen lär man däremot inte hedra med någon film.

Kon-Tiki-flottenVad gymnastikläraren tyckte när han läste om Kon-Tiki, kan man undra. Men lärare vill nog inte gärna erkänna om de haft fel. Jag blev utskrattad i gymnasiet när jag sade att jag ville bli författare. När jag hade lyckats med detta, sände jag några av mina böcker till min gamla svensktant. Inte ett ord fick jag till svar!

Det finns ett utbrett vuxenförtryck mot unga människor. Jag har som lektor engagerat mig i de unga, tagit parti för dem. Och naturligtvis märker jag att vuxna gärna skäller ut mina tonåriga skådisar för skitsaker och tycker jag kan ställa in mina repetitioner i en kyrka, när de kommit på ett annat sätt att använda min bokade lokal. Jag minns en gång när en dam var arg på oss för att teatern störde hennes Estoniagrupp. Hon klagade hos prästen Anders som var chef. Han sa lugnt: “Men de har bokat lokalen. Blir ni störda får ni väl gå någon annanstans!”

Heders åt den rakryggade prästen Anders!

Den världsberömde läkaren Janusz Korcak som skrivit boken Barnens rätt till respekt (översättning Ros Mari Hartman), försvarade modigt de ungas rätt in i döden – ja han följde 1942 faktiskt frivilligt sina skyddslingar till Treblinka och in i gaskammaren!

Korcak skrev: “När läraren en gång blivit bränd hemfaller han åt vilka medel som helst för att få övertaget… Han kommer att göra allt för att utrota och driva ut trotset och bristen på respekt.”

Tiden går och då får sådana lärare och vuxna fel. Vilket nederlag detta måste vara!

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22