Uppslagsbok för psykdeckarförfattare

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Krönika

Av Jean Bolinder

Bland alla varandra upprepande kriminalromaner med poliskollektiv och sjukliga, bittra kommissarier, är de psykologiska deckarna livsgnistor. Men ska en sådan bok bli läsvärd måste författaren veta vad han talar om. Ofta yxar man ihop sjuka psyken lite som det faller sig strunt detsamma om man skildrar människor som de kan vara eller inte. Bland de olika sinnessjukdomar som finns att välja på, är psykopati kanske den allra mest intressanta. I deckarvärlden är det i vart fall ett kärt grepp att ha en psykopat som mördare.

De flesta författare i genren tycks endast ha vaga aningar om vad en psykopat verkligen är. Man gör helt enkelt en figur galen och mordisk i största allmänhet och förklarar sedan dessa egenskaper med att det är psykopat som härjar. Som flertalet kritiker här i landet är minst lika okunniga, passerar eländet utan anmärkning. ”Han var en mordgalen psykopat som verkligen kunde sin sak!” berömde en känd svensk deckaranmälare en till svenska översatt bok.

Till nytta för kritiker och författare

Nu har det emellertid kommit en utmärkt fackbok som både usla thrillerförfattare, okunniga kritiker och andra kan ha nytta av att läsa. Det är Lär känna psykopaten av Görel Kristina Näslund, som är leg psykolog och medicine doktor. Natur och Kultur har givit ut boken och docenten Martin Grann har fackgranskat och skrivit ett utmärkt förord.

En psykopat ser ut som vilken människa som helst och det är ytligt sätt inte något konstigt med hans eller hennes sätt att vara. Men innanför detta ofta charmiga skal är han kall som en orm. Han känner inte något medlidande och inga skuldkänslor. Tidigt har man kopplat ihop kriminalitet och psykopater. Vid ett symposium i Washington 1923 pekade man t.ex. på egenskaper som egoism, hänsynslöshet, aggressivitet och brottsbenägenhet. Görel Kristina Näslund menar för sin del att psykopatens lättväckta vrede bidrar till att personer som är psykopatiskt lagda blir kriminella. De blir ofta beroende av den kick som brott ger.

Checklista

Med i boken finns den ytterst intressanta checklista för kännetecken på en psykopat, som den amerikanske psykiatern Hervey Cleckley publicerat. Det är 14 punkter som man dock ska handskas försiktigt med om man ej är utbildad psykolog. Särskilt bör man akta sig för att kolla ifall man till äventyrs är psykopat själv. Egoistiska är vi ju allihop men det gör oss inte till psykopater. Å andra sidan är det troligt att en psykopat ej tolkar något till sin nackdel. Dock dristar jag mig till att tro att det skulle vara nyttigt för deckarförfattare att lära sig mer om det de så tvärsäkert beskriver. En psykopat är långtifrån bara ”galen” i största allmänhet.

En typ som ofta uppträder i kriminallitteraturen är pedofilen. Jag har t.ex. själv skrivit en deckare om en sådan obehaglig figur, Martin Luffas hemlighet (2002). När jag skulle skriva den intervjuade jag personer med pedofila böjelser och läste en mängd svensk och utländsk psykologisk litteratur i ämnet. Jag kom fram till att ganska många människor blir sexuellt stimulerade av bilder på nakna ungar men att relativt få begår nesliga handlingar mot barn. De många som avslöjats med barnporr i datorn, tyder på att det är så. Den som hämtar hem porrbilder på barn i sin dator stöttar utnyttjandet av barn. Det är straffbart och bör så vara.

Näslund har ett kapitel om ”Psykopatiska drag hos pedofilen”. Hon menar att en pedofil som psykopaten saknar medkänsla med sitt offer och ej tycker sig ha ansvar för sina handlingar. Pedofilen är på många sätt ett barn som inte mognat. Han är svår att behandla och återfaller ofta i brott – precis som psykopaten. Och nästan alla pedofiler var själva utsatta för övergrepp som barn – brottsbeteendet så att säga ärvs.

Felkoppling i hjärnan

Det är tydligen också så att pedofili kan bero på en tidigt förvärvad felkoppling i hjärnans nervbanor som ger en livslång dragning till barn. Och pedofiler dras kanske till badstränder, simhallar och lekplatser och får där en kick. Det är också så att Internet och mobiltelefoner underlättar det för pedofilerna när det gäller att komma i kontakt med barn. Det är hemskt, särskilt med tanke på att man nu vet att barn som utsätts för en pedofil får mycket allvarliga skador som kanske består livet ut.

Pedofilen i Martin Luffas hemlighet hade inte utnyttjats som barn men han hade tidigt förvärvat sin läggning och hade på så sätt fått vad Näslund kallar ett ”barnsexberoende”. Därtill var han en klar psykopat som inte kände medkänsla med någon annan varelse. När jag skrev om honom och började fatta hur förödande en sådan människa kan vara, blev jag så skrämd att jag ej vågade lämna barn jag hade hand om ensamma. Och jag tror att människor som läser min roman blir vaksammare.

Kanske räddar boken någon unge från övergrepp.

Görel Kristina Näslunds Lär känna psykopaten är ur många synvinklar en av de mest läsvärda och viktiga psykologiböcker som utkommit i vårt land. Inte minst på grund av skildringen av hur pedofiler är, bör den läsas inte bara av psykologer och, som jag påpekat författare, utan även av lärare, föräldrar, ungdomsledare och andra som har med barn att göra.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22