Systrar och bröder!

Oct 22nd, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Krönika

Ulf Durling

 

 

Krönika av ULF DURLING

Vem vill inte delta i den aktuella litteraturdebatten? Min bristande beläsenhet tvingar mig för det mesta att tiga still men efter den senaste helgen är situationen annorlunda.

Omslag till Spel på många små trummorNovellen Sluta blunda, du är död av Olga Tokarczuk är en hejdlös drift med vår älskade genre, rena lustmordet faktiskt, som jag nu vill tipsa er om. Den ingår i samlingen Spel på många små trummor (Ariel Skrifter 64) i en översättning från polska av Jan Henrik Swahn 2002. När jag av ren slump fick den i min hand häromdagen insåg jag snart att just denna godbit är gefundenes Fressen för oss alla och bestämde mig därför blixtsnabbt att vidarebefordra nyheten om mitt fynd innan någon annan hinner göra det.

Handlingen i korthet:

Fru C förstör sig med en berättelse om hur den åldriga deckardrottningen Ulrika arrangerar en Mystery Weekend i sitt ägandes palats. Hon inviterar ett antal konkurrerande kolleger, tvingar dem att medverka i en fenomenalt fjantig sällskapslek där de omväxlande får spela mordoffer och förövare. Naturligtvis inträffar ett antal dödsfall och en del diskussioner om listiga avlivningsmetoder ad modum Agatha Christie utbryter. Omsider rycker en kommissarie Fontane ut och avslöjar gärningspersonen, ett mästerdetektiviskt exempel på konsten att demaskera the least possible Murderer och, framför allt, vederbörandes synnerligen originella motiv. Det hela är utstuderat elakt, underhållande och fyndigt hopkommet.

Konceptet har använts många gånger. Jag erinrar mig särskilt Använd aldrig arsenik (1984) där Maria Lang genom sitt alter ego Almi Graan i Skoga riktar saftiga käftsmällar till höger och vänster, bl.a. genom att låta en populärkulturell kritiker dyka upp och ansluta sig till den författarförening som hon är i färd med att bilda. Fanskapet heter Bjarne Bork, och kombinerar tydliga lånedrag från flera krimikändisar och är så vedervärdig att ”inte ens hans kamrater i Svenska Deckarakademin gillade honom”. Observera de försåtliga orden inte ens.

Boken är delvis en hämnd på Åke Runnquist, Kjell Stensson, Bosse Lundin et consortes för att hon 1973 kördes över av dem vid sina försök att hindra Richard Neelys seriemördarthriller Min vän Walter (The Walter Syndrome) från att tilldelas det årets pris för Bästa till svenska översatta kriminalroman.

I sammanhanget kan påpekas att Natttuppen Pekka Langer, i ett anfall av extra skämtsamhet låter läsaren (sic!) vara den skyldige i en mordhistoria. Möjligen finns den tryckt i En nyckelroman, endast för tjänstebruk (1958), en av hans kåserisamlingar, men jag är inte bombsäker. Kanske vilseleder mig det avlägsna synminnet av en tunn volym med dekorativt blödande kulhål stansade i omslaget …

Därmed har jag gjort det mest förbjudna, röjt den finala överraskningen i Sluta blunda, du är död och på så sätt i förväg saboterat ett garanterat läsnöje för er. Shame on me!

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22