Svensk deckare byter skinn

Jul 6th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Krönika

Jean Bolinder-logoKrönika av JEAN BOLINDER

Den svenska deckargenren håller på att byta skinn. Bland annat markeras detta av att en rad av de pionjärer som gav den en ny och värdigare dräkt på 50-, 60- och 70-talen under det senaste halvåret har gått ur tiden. Samtidigt har flera författare, som förverkligade de nya idéerna och omskapade deckaren, belönats med finaste deckarpriset, Deckarakademins Grand Master.

Iwan Sven Hugo Hedman-Morelius har avlidit i Spanien där han bodde sina senare år. Han skapade DAST – deckartidskriften som blev världens äldsta och som nu i Leif-Rune Strandells och Kjell E Genbergs regi kvarlever på nätet. Morelius samlade också ihop bibliografin Deckare och Thrillers på svenska (senare Kriminallitteratur på svenska). Detta verk var grundläggande och det belönades 1986 av Svenska Deckarakademin för bästa faktabok.

Hedman tillhörde också de första i Svenska Deckarakademin. Idén till den kom från H-K Rönblom och Akademin konstituerades 1971. Med tiden har den blivit alltmera betydelsefull och är numera, utmärkt ledd av den internationellt berömde författaren K Arne Blom (bilden nedan), K Arne Blomhart när det enda genren har att sätta emot den kommersialisering, för att inte säga vulgarisering, som deckarbranschen hotas av.

Iwan Hedman var en av de snällaste, mest entusiastiska och välmenande personer jag träffat. Han hade som recensent svårt att säga något ont om en endaste bok, vilket var till glädje för författarna, men inte alltid så vägledande för läsare. Jag, som är betydligt mindre snällt lagd, parodierade en gång Iwan:

“Detta är den bästa bok jag någonsin läst, vilket för övrigt gäller alla böcker jag någonsin läst”.

Det finns branschkännare som på fullt allvar tror att Iwan själv skrev detta, vilket härmed dementeras.

Omslag till InstitutetStaffan Westerlund (1942–2012) vann 1983 Bra Böckers tävling om Bästa Spänningsbok med Institutet. Han var expert i naturrätt och blev med tiden professor. I Institutet handlade det om några samvetslösa forskare som i Sverige framställer något som kan leda till döden för tusentals människor. Svärtornas år från 1984 fick Svenska Deckarakademins pris som årets bästa deckare. Även tredje boken, Sång för Jenny prisbelönades – den erhöll Expressens Sherlock. 1986 kom fjärde boken och fjärde priset. Större än sanningen belönades av Deckarakademin – det fullbordade en otrolig svit.

Westerlund blev preses i Deckarakademin och startade på eget bevåg en utredning av hur det gått till när några ledamöter först bjöd in min hustru till ett sammanträde och sedan slängde ut henne. Juristprofessorn kom fram till att hon behandlats ytterst illa och sände på Akademins vägnar en ursäkt till henne. Han var såväl en lysande författare som en man vilken kämpade för rättvisa och justa förhållanden.

Jan Broberg (1932–2012) var kanske Sveriges mest kände kritiker. Han har givit ut mängder av böcker i ämnet och är bl a mannen bakom en lång rad antologier. Han började recensera i Kvälls-Posten. Han var drivande när Deckarakademin bildades och var dess första preses. I en minnesruna skriver nuvarande preses K Arne Blom att “Ingen i Sverige har betytt mera för kriminallitteraturen än Jan /…/ han var en av världens ledande kännare av kriminallitteratur”.

Jan och jag simmade tillsammans en lång tid och vid ett av dessa tillfällen påpekade han det märkliga i att vi hade så olika inställning till deckare. Vi tyckte faktiskt olika om nästan allting. Så var det, vi kom ihop oss också om hur man borde simma i den aktuella hallen. Även i den allra sista antologin vi bägge medverkade i, 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas (2011), som redigerades av Ulf Durling hade vi mycket avvikande uppfattningar om vilka som borde vara med. Vilket inte hindrade att det blev en alldeles utmärkt bok!

Våra skiljaktiga meningar om det mesta hindrar på intet sätt min höga uppskattning av Jan Broberg. Svensk deckare blir aldrig densamma sedan Jan gått bort!

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22