Stockholm Läser 2012 – Strindberg förstås

Jan 23rd, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Krönika

Helena SiganderKrönika av HELENA SIGANDER

Stockholmarnas bok för 2012 är vald. Det är en Strindberg, En dåres försvarstal.  Passande ett år då August Strindberg hedras för sina gärningar … och sina ogärningar. Om nu någon tycker det.

En dåres försvarstal antas handla om författaren och första hustrun Siri von Essen. Som jag har läst mig till var Augusts och Siris kärlek till den grad intensiv, passionsfylld, åtråflammande att tredje hustrun Harriet Bosse kunde få anfall av svartsjuka när Strindberg drömde sig bort en stund… Och han lär ha berättat för den sista flamman, Fanny Falkner, att han inte kunde glömma Siri.

Men Siribacillen infekterade och blev en galopperande sjukdom med slut i skilsmässa, bråk om barnen, pengarna – det eviga!

Strindberg flydde utomlands. En missbelåten Strindberg, säkerligen. Också en eftertänksam Strindberg som har menat att om han inte råkat ut för vad han gjort skulle han inte ha något att skriva om.

En dårens försvarstals tema är äktenskap mellan man och kvinna; bojan man frivilligt låter sluta sig i för att man är kär och galen. Sedan kommer obekvämligheterna; två viljor! Misstrogenhet blir misstänksamhet. De tu bliva icke automatiskt ett; sådana försäkringar är lögn och förbannad dikt.

Stockholm Läser erbjuder en givande läsning, i år, alltså.

Stockholm läser-logoFörfattarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek, som sedan 2011 övertagit mitt Stockholm Läser, har mycket i pipelinen. Det är stadsvandringar, diskussioner, bokcirklar. Fler aktiviteter och underhållningar kommer det att bli kontinuerligt under året. Det är bara att ansluta sig. Det mesta är gratis. Programpunkterna finns på nätet. Googla på Stockholm Läser.

August Strindberg hade inte för avsikt att ge ut En dåres försvarstal under sin levnad, kanske aldrig. Han skrev den på franska. Varför vet inte jag. Men handen på hjärtat, det franska språket, intonationen, det uttrycksfulla rrrrr, kunde passa för vem som helst om man vore rejält förbannad. Med lexikonet i ena handen, fjäderpennan i den andra och ilskan som drivaxel, vad kunde man inte åstadkomma!

Så, det lustiga med En dårens försvarstal är att den har måst översättas.

Omslag till En dåres försvarstal 2011I pocketupplagan, specialtryckt för Stockholm Läser, har Märta Tikkanen skrivit ett personligt skarpt förord. Det är en underbar läsning i sig. Hon läste upp det i Rotundan i Stockholms stadsbibliotek i och med att årets boktitel avslöjades. Jag överdriver inte när jag säger att taket öppnade sig. En vind drog genom den fulltaliga publikens hår, planterade friskhetens röda rosor på dess kinder och tände kämpaglöd i ögonen. Vem har inte åsikter om kärleksförhållanden?

En dåres försvarstals tema tvåsamhet och relationer mellan könen är ett bra val med tanke på Stockholm Läsers syfte: att starta samtal mellan kommunens invånare. På kommunikationsmedel, i lärosäten, på arbetsplatser är det inte fel att dryfta mänsklig lycka och dess motsats. Det är roligt. Det är bra. Det ger dagen innehåll och lyft än mer än det vanliga och man slipper traggla om blomskott och gamla recept.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22