Nya prinsessan

Feb 27th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Krönika

Jean Bolinder-logoKrönika av JEAN BOLINDER

En gång för länge sedan gick jag och målade för den framstående skånske konstnären Erwind Andersson. En sur kvinna i päls gjorde detsamma. Hon pratade mycket om sitt stora litterära intresse.

– Jag debuterar i år med en bok, sade jag då.

Hon stirrade på mig och undrade:

– Vad då för en bok?

– En deckare, upplyste jag.

Hennes förakt var bottenlöst.

– Sån´t läser inte jag!

När man är så gammal som jag (76) kan man fundera över sitt liv och vad man gjort av det. Mig har det hänt en massa roligt, fint och oförtjänt. Ändå är det lätt att förarga sig över sådant som ej varit så bra. Orättvisor och tillkortakommanden kan bränna sig in och bli till bitterhet. Nu försöker jag “räkna de lyckliga stunderna blott” –  det är stort att vara med i livet och få uppleva saker och ting.

Via min dotter letade det sig härom dagen fram ett mejl från en läsare som gillade en artikel jag skrivit om socialdemokratins upp-  och nedgång. Jag unnade mig verkligen att bli glad för detta!

Många människor i kretsar där jag hamnat, akademiska, litterära, konstnärliga osv, föraktar som den målande damen i päls allt möjligt de tycker sig stå över, t ex deckare, melodifestival, idrottsresultat. De är alltför bildade och begåvade för sådant…

Tänk så mycket kul de missar!

Många utgjuter sig i alla sammanhang över kungahuset. Jag tycker att det är roligt med ett kungahus, även om jag inte ägnar så mycket tid och intresse åt att följa deras göranden och låtanden. Och visst är det positivt med den lilla prinsessan – det får mig att minnas när mina barn och barnbarn föddes.

EstelleNamnet “Estelle” tycker jag är sällsynt välvalt.

Det är otippat, vackert, ovanligt och för tanken till hjälten Folke Bernadotte och hans vackra, amerikafödda hustru Estelle. Folke B var son till prins Oscar, som i sin tur var son till kung Oscar II. Prins Oscar hade blivit kung om han inte vågat gifta sig under sitt stånd och då förlorat sin arvsrätt. På den tiden skulle kungligheter inte beblanda sig med “folket” och flera svenska prinsar som följde sitt hjärtas röst tappad sin titel.

Jag beundrar greve Folke Bernadotte, vilken bl a gjorde en enorm humanitär insats när han i krigets slutskede 1945 lyckades befria 15 000 (somliga källor säger 30 000) nazifångar från koncentrationsläger i Hitlertysklands helvete och som var den allra första FN-medlaren. I Palestinakonflikten mördades han 17 sept 1948. Han vågade livet i kampen för freden och han förlorade detta liv – en sann hjälte!

Att döpa den lilla prinsessan till Estelle är både en markering av att idag får en Bernadotte gifta sig med en ofrälse Daniel och att det finns antinazistiska bedrifter i ätten. Ytterst begåvat tänkt, tycker gamle historielektorn Bolinder.

Herman Lindqvist har enligt Vem är det? “universitetsstudier” men ingen examen anges. Han  kallas ändå “historiker” och framträder som sådan i diverse sammanhang. Nu har denne man gått ut i media och klagat över namnet Estelle – det “låter inte klokt, som namnet på en nattklubbsdrottning” … “som en bakelse eller någonting” (enligt Expressen 25 febr 2012).

Var glad över det lilla barnet istället Herman L! Men att polemisera mot herr Lindqvist är en omöjlig uppgift. En gång skrev jag ett inlägg till en kvällstidning sedan Herman L. där haft en artikel om Fersenska mordet. Jag, som forskat ett år på denna händelse, hittade mängder med rena sakfel, men mitt inlägg refuserades.

När jag ringde sade en kvinnlig redaktör att de inte kunde ta in en text för att någon tyckte annorlunda än deras skribent.

– Det handlar ju inte om tyckande, svarade jag. Det handlar om  historiska sakfel!

Hon tänkte en stund och sade sedan: – Ja, men i alla fall!

Ja, men i alla fall så tycker jag det är roligt med den nya lilla prinsessan och klokt att hon fått ett så välvalt namn. Det gäller att ta vara på glädjen!

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22