Minnen av en lärare och en skola som ledde ut i rymden

Apr 6th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Krönika

Engholm-logoDast-medarbetaren och sf-entusiasten AHRVID ENGHOLM minns en lärare som var en länk mellan sagor och rymden.

Jag såg en dödsruna i Svenska Dagbladet 29 mars. “Lektor Göran Beskow har avlidit i en ålder av 100 år.”

Det var min gamle fysiklärare i gymnasiet. Och han var son till den milt sagt berömda sagotanten Elsa Beskow. Det är sant. Runan nämner att Göran Beskow jobbade på Nya Elementar, där jag gick i gymnasiet (ligger i Bromma, nu omgjort till högstadium). Litet snabbgoogling bekräftar det jag i och för sig visste att Elsa B var hans mor.

Historiens vingslag i ens vardag.

Göran Beskow var gammal redan på min tid; jag minns inte om man då pensionerades vid 67 år, men omkring den åldern bör han ha varit i. Och såvitt jag minns var han också medförfattare till vår fysikbok. (Att ha lärobokens författare som lärare är ju vittert! Men samma sak gällde kemin, där vår kemilärare var medförfattare till vår kemibok. Nya Elementar hade klass. När det gymnasiet tidigare låg inne vid Hötorget hade det Carl Jonas Love Almquist som rektor.)

Tänk att ens gamle fysiklärare blev 100 år. Jag minns honom som litet eftertänksam, men duktig, och jag brukade förresten ha femma i fysik. Runan i SvD nämner att han på 1950-talet gjorde en avhandling “som utförts inom ett internationellt uppmärksammat forskningsprojekt lett av professor Oskar Klein, (som) framlade sensationella teorier om grundämnenas uppkomst”. (Googling ger vid handen om att det bör ha handlat om att grundämnena bildas via transmutation i stjärnor, vilket idag är gängse teori.)

Tänk att ens gamle fysiklärare deltog i forskning om grundämnens bildande! Men han nämnde aldrig det på lektionerna. Ej heller nämnde han morsan, Elsa Beskow, berömd för bl a Putte i blåbärsskogen, Tomtebobarnen, tanterna Grön, Brun och Gredelin, Hattstugan, och mycket, mycket mer. Troligen Sveriges näst största sagotant efter Astrid Lindgren.

Runan nämner också att Göran Beskow såg till att Nya Elementar fick ett observatorium. Det är en kupol och landmärke man ser från T-banan, station Åkeshov, men tyvärr var det sorgligt underutnyttjat under min tid. Det hände dock faktiskt att en del elever privat, efter skoltid och vid årstider då mörkret föll tidigt, gick upp där och kollade litet i refraktorn, som kan ha varit på 10–12 cm. Jag var med. Det var öppet – bara att gå upp till teleskopkupolen under tacknocken. Men något större praktiskt astronomiintresse ledde det inte till, i meningen att jag eller andra blev amatörastronomer. (Rymden i allmänhet, i litteratur och som rymdprojekt, bet bättre på mig!)

Tänk vilka minnen som slår emot en. Och då finns mycket mer från Nya Elementar. Fantasyförfattarinnan. TV-barnstjärnan. Kapten Frank-fanen i biblioteket. Lärare som var riktiga original – dock inte Göran Beskow, han var bara gedigen och duktig.

Den gamle fysikläraren, som grundade ett skolobservatorium, forskade om grundämnen, blev 100 år och som liten pojke med all säkerhet hörde en svensk sagodrottning uruppläsa sina sagor vid sängkanten.

PS. Om ni undrar: Kapten Frank-fanen i biblioteket var B-O Ringberg. Han hade någon sorts deltid på Nya Elementar och jag tror att det bl a ingick att hjälpa till i biblioteket. Ett tecken var att Nya elementars bibliotek var ovanligt sf-välförsett! Där fanns mycket sf i hyllorna, t ex sällsynta böcker från 50-talet. Fantasyförfattarinnan som gick i samma skola var Inger Edelfeldt, och TV-barnstjärnan Staffan Hallerstam, känd från t ex “Kullamannen”. Tänk vilket plugg man gick i!

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22