Lundsbergskatastrofen

Sep 3rd, 2013 | By | Category: 2013-09 sep, Krönika

Jean Bolinder-logoKrönika av JEAN BOLINDER

På internatskolan Lundsberg gick “kamratfostran” så snett att Skolinspektionen beslutat stänga skolan omedelbart och skicka iväg alla eleverna. Rektorn har fått sparken och styrelsen har ställt sina platser till förfogande.

För egen del har jag bittra erfarenheter av att gå på ett internat. Det var inte Lundsberg utan den skola som Jan Guillou skildrat i sin bok Ondskan. Mina föräldrar förtvivlade över sin omöjlige son och betalade dyrt för att jag skulle gå på skolan. Förmodligen fattade de inte vilket helvete de sände mig till. “Kamratfostran” tillämpades vilket betydde att mobbing sattes i system.

I  en skolkatalog skolan sände stod fädrens yrken noterade för att visa att det var “fint folk” som använde skolans tjänster. Bland annat gick där en Bernadotte. Jag hävdade mig tämligen väl bland kamraterna, inte minst genom att vinna en tiokamp. När några sanna busar hoppade på mig knockade jag den störste och elakaste. Och jag åt vid middagarna med god aptit, även när man sade att det var en självdöd tupp som serverades som söndagsmål.

Men visst mobbades även jag. När jag läste tidningen brände en hånflinande rikemansson sin cigarett genom den och mitt te vågade jag inte dricka, för man hade förmodligen lagt tobak i det. Det var småsaker mot vad andra råkat ut för. En judepojke fick krypa på alla fyra och äta gräs medan man sparkade honom där bak och kallade honom “judesvin”. Det var bara knappa tio år efter det att nazisternas gaskamrar för judar hade avslöjats för en chockad värld.

Droppen som fick min bägare att rinna över var när jag kallades till vice rektorn. Jag blev utskälld för något och när jag undrade vad detta var, sade han att det visste jag bäst själv!

Småningom fick jag veta att jag stulit en ring på ett elevhem. Jag sade att jag aldrig ens satt min fot där och då ställde rektorn mig i ett hörn av rummet med en lampa i ögonen. Sedan fick över hundra elever från elevhemmet gå förbi och intyga att de ej sett mig där. Jag var en tuff kille, men då grät jag! Och när den utpekade “tjuven” hittades klarade han sig med att han bara hade lånat ringen.

Inte ett ord fick jag som ursäkt och jag meddelade omgående min far, att jag tänkte sluta.

Skolan är Gudskelov nerlagd. Men efter detta är jag en av inte så många svenskar som verkligen vet vad en internatskola med kamratuppfostran innebär. Det är hemskt om Lundsberg konserverat denna unkna pedagogik och den bör då läggas ner …

Men inte med omedelbar verkan, som en hjärtlös Skolinspektion gjort. Det innebär att kollektivt bestraffa alla elever, även de helt oskyldiga. Jag antar att något sådant innebär ett brott mot grundlagen och lagen om mänskliga rättigheter.

Man kunde ha straffat de elever som burit sig illa ut, avskedat rektor och styrelse samt meddelat att skolan stängs nästa år. Det hade varit rättvisare!

Kollektiva bestraffningar är annars inte helt ovanliga i vår svenska, omänskliga skola. Hur många lärare skäller inte ut elever som plikttroget kommer, i ilska över att andra ungdomarskolkar eller är sjuka?

“Bara 15 av 32! Det här går inte an!”, berättade en av mina elever att en lärarinna sagt. “Jag varnar er för att göra så här mera! När klockan ringer ska ni vara här! Inte ränna kring på sta´n! Hör ni det?”

Hur vidrigt vuxna i dagens Sverige kan behandla unga människor, ser man om och om igen i TV-programmet Idol.

Där trakasserar framför allt “stjärnan” Alexander Bard psykiskt unga med drömmar om att bli artister. Jag driver en teaterskola och gläds åt att se forna elever på professionella scener, i teve och på film. Det jag framför allt syftar till är att ge alla mina elever självförtroende.

Bard gör tvärtom, river ner det mödosamt hopsamlade självförtroendet hos stackare som sedan kanske får dras med psykiska skador i all sin tid. Arma ungdomar!

I Sverige har vi en före detta major som skolminister. Det säger en hel del om vår skolsyn. Logiskt nog behandlas också unga svenskar i teve och i skolan som jag och mina generationskamrater gjorde i “lumpen” – illa, illa!

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22