Läs på alla sätt och vis

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2010-1, Krönika

Krönika av Niclas Ahlfors

Gott folk, har ni hunnit skaffa er varsin läsplatta ännu? En e-bokläsare? En e-läsare?  En bokdator?  En e-reader?

Nä, jag trodde väl det.

Vi som inte prompt behöver vara coola och stila med senaste tekniken kan ha mycket is i magen. Hemma på vår gata i stan, där bor en kille och han har redan köpt sig en läsplatta för 2.500 spänn. Rena rama rånet om du frågar mig. Och boktitlarna är inte billigare än reda böcker, tryckta på papper och med oäkta kapitälband.

Vi som inte prompt behöver vara coola och stila med senaste tekniken kan lugnt luta oss tillbaka och se på när läsplattorna utvecklas. Killen på min gata i stan lär nog redan om ett par månader upptäcka att hans fina, dyra investering redan har passerat bäst före-datum.

Jag är inte så rädd att e-boken kommer att slå ut den traditionella boken på kort sikt. Pappersbokens evolution har liksom pågått över en längre tid så nog kan läsplattan få sig en ordentlig utmaning.

Inte vill jag framstå som en bakåtsträvare, så låt oss hoppas på att bok och platta kan leva sida vid sida tills vi vet vem som går segrande ur fighten. Och vem vet, kanske påverkar plattan människors intresse för litteratur positivt.

När ljudboken gjorde sitt intåg började många konsumera böcker i bilen, på flyget, på gymmet. Tack vare ljudboken fick även bokförsäljningen en skjuts då folk som lyssnat på böcker även kunde tänka sig att läsa en bok. Man nådde helt enkelt nya målgrupper.

Rent mentalt håller jag på att förbereda mig på att mina texter i framtiden kommer att levereras som en datafil till intresserade läsare. Det är en något bisarr känsla att tänka sig en utgivning i blott digital form. Målet med skrivandet är ju (bland annat) att få se sin text i tryckt form på papper som känns och som man kan skära sig på. Att bli utgiven som en digital fil känns mer som en kvasihändelse. Du är utgiven, men syns liksom inte.

Din lokala boklåda (om den klarar konkurrensen) kommer att fungera som ett stort demonstrationsrum (showroom) dit du går och bläddrar i ett visningsexemplar för att sedan ladda ner boken direkt i butiken (trådlöst, förstås) eller hemma via datorn till en lägre slant. Så fungerar det redan i dag i många branscher. Hur många har inte tittat på t.ex. en vitavara i butik; klämt och känt; provöppnat och provstängt allt medan en försäljare flåsar dig i nacken. Med avmätt min ber du att få tänka på saken bara för att sedan gå hem och via Pricerunner hitta just ditt önskade kylskåp till bästa (lägsta) pris. Dessutom levereras produkten hem till dig snabbt, smidigt och nästan gratis.

Jag kan tänka mig att köpa en läsplatta till min mormor. Hon är inte så väldigt gammal men ögonen tycker sig snart ha gjort sitt. Att slippa glasögon och förstoringsglas kan vara en lycka om då läsplattan kan vara behjälplig. I samma veva kan jag tänka mig en platta själv förresten. Det är ganska jobbigt med en tegelstensroman som skall hållas på raka armar i sängen till kvällen. Där kan nog plattan hjälpa. Dock, utbudet av svenska titlar är än så länge begränsat så jag får anledning att träna armmusklerna ett tag till.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22