Jakten på historiens värsta mördare

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Krönika

En läkare som vi bara känner under förnamnet Roy skrev 29 september 1918 ett brev från Camp Devens nära Boston om en epidemi som rasade i lägret: “Den har utvecklats så snabbt att lägret är helt demoraliserat och allt normalt arbete blir inställt tills epidemin är över. Alla sammankomster är förbjudna bland soldaterna.”

Sjukdomen började som vanlig influensa men två timmar efter inläggningen hade de sjuka “mörka missfärgningar över kindbenen och några timmar senare ser man cyanosen breda ut sig från öronen och sprida sig over ansiktet, tills det är svårt att skilja en färgad man från en vit.

Det är bara fråga om timmar innan döden kommer och under den tiden kämpar de vilt för att få luft tills de kvävs. Det är förfärligt. Man står ut med att se en, två eller tjugo dö. men att se de här stackarna duka under som flugor går en på nerverna. Vi har haft i genomsnitt 100 dödsfall om dagen…”.

Minst 20 miljoner döda

Vem “Roy” var eller hur det gick för honom i detta dödens fasansfulla läger vet vi inte. Hans historiskt viktiga vittnesmål skrevs i ett brev som återfanns mer än sextio år senare i en koffert i Detroit och publicerades i British Medical Journal i december 1979.

Den sjukdom det gäller är den så kallade Spanska sjukan som skördade något mellan 20 och 100 miljoner offer – förmodligen är detta historiens värsta mördare, som överträffar till exempel aids, under första och andra världskrigen. Ingen vet fortfarande varifrån influensan kom eller vad som gjorde viruset så dödligt. När man försökte smitta frivilliga fångar med slem och utsöndringar från döende blev ingen enda sjuk!

Spännande om hemsk sjukdom

Om denna hemska sjukdom och jakten på det virus som dödade alla dessa människor har Gina Kolata skrivit en av de mest spännande böcker jag över huvud taget läst: Spanska sjukan Berättelsen om den stora influensaepidemin 1918 och jakten på det virus som orsakade den (Prisma). Karin Andersson har översatt språkligt lättflytande och det svenska förordet är författat av Jan-Olov Johansson.

Ett par av influensans offer var menige Roscoe Vaughan, 21, i South Carolina och menige James Downs, 30, i New York. På bägge tog läkarna små lungprover till Washington där de sedan låg glömda bland miljoner andra prover i det arkiv som upprätthölls av Armed Forces Institute of Pathology.

Dessa två glömda soldater kom långt efter sin död att spela en stor roll när det gällde att försöka få fram hur viruset, som dödat dem och alla andra, såg ut. Den medicinska forskningen har gått enormt mycket framåt sedan Spanska sjukans dagar, men problemet har varit att man inte kunnat hitta några virus att undersöka. När man återfann de har båda soldaternas prover gavs en chans.

Svensk äventyrare

Kanske kunde tom levande virus ha bevarats i arktiska trakter där de begravda offren och deras virus legat djupfrysta sedan döden inträdde? En som tidigt kom på den tanken var den svenskfödde läkaren och äventyraren Johan V. Hultin som 25 år gammal i USA kom på tanken att leta i gravar som låg i evig tjäle, permafrost, i Alaska där det fanns inuitbyar som drabbats av influensan.

Hultin gjorde utgrävningar både som ung 1951 och när han var betydligt äldre 1997. Det är oerhört intressant att läsa om hans expeditioner som ledde till att han fann lämningarna av en fet kvinna med välbevarade lungor. Och till sist har forskarna funnit virusmassmördaren och kunnat fotografera “honom”, men trots detta har man ännu inte lyckats faststalla vad själva mordvapnet var.

Antikroppar

Kanske har viruset utvecklats från fåglar, via svin och så drabbat människan. Men bara människor i vissa åldrar. Friska och unga människor, inte barn och gamla utlevade som man skulle kunna tro. En teori går ut på att en tidigare influensa 1890 hos de drabbade skapat antikroppar som gick till alltför våldsamt angrepp mot den nya influensan 1918. I så fall var det inte viruset utan antikropparna som dödade unga och friska människor med ett väl fungerande immunsystem. Återstår alltså att försöka finna viruset från 1890! Det kan kanske finnas arméns patologiska magasin – men hoppet är förmodligen inte stort.

Som sagt är denna bok en av de mest spännande jag läst. Den är skriven av en berättare som följer alla mojliga spår och hela tiden har ytterst fascinerande saker att berätta.

Man får sig en lång rad goda historier till livs och man får följa laboratoriearbetet på ett sätt som påminner om deckarnas mest gastkramande mördarjakter.

Det finns så kallade faktaböcker om brott där verkliga mord skildras. En av Svenska Deekarakademin prisbelönad sådan är till exempel Mälarmördaren från 1979

av Jan-Olof Ekholm & Sven Sperlings. I Spanska sjukan har vi en mördare om än inte mänsklig, historiens värsta massmord och en otroligt fascinerande mördarjakt. Kanske en priskandidat?

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22