Geniala streckgubbar

Feb 26th, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Krönika

Jean BolinderKrönika av JEAN BOLINDER

Jag glömmer aldrig mitt första möte med den unge Per Olaisen. Det var (förstås!) K Arne Blom som hade tipsat om denne unga förmåga. Han väntade på oss vid Arlövs kyrka och min hustru Ajan och jag fraktade hem honom till Bjärred. Nu kan jag aldrig åka förbi Arlövs mäktiga gotiska gudshus utan att tänka på Per Olaisen.

Det blev en mycket trevlig kväll med en sällsynt begåvad gäst. Han skrev sedan bl a en dikt om oss och den hänger nu på väggen i min ateljé.

Han författade sensibla dikter som ofta handlade om Döden och han gav ut tidningen CDM som publicerade deckarnoveller. 2005 fick han för detta senare priset Champagnevispen för att “med begränsade resurser men obegränsad entusiasm i 15 år framgångsrikt ha lyft fram novellen – deckargenrens urcell”.

Per OlaisenPer Olaisen föddes 1971 och är således på snar väg mot de femtio. Han är numera en gift man och barnafar. Dessutom är han bl.a. antikvariatsbokhandlare, förläggare, översättare och ledamot i Svenska Deckarakademin. 2007 kom han med Kriminalnovellen i Sverige på drygt 200 sidor och utgiven av BTJ Förlag. Det är en helt omistlig bok över deckarens urcell.

Denne mångbegåvade man fortsätter att överraska. 2015 dök små satir-/skämtteckningar upp på Facebook för att sedan eskalera året därpå. Till julen 2017 kom så bilderna som en rolig julhälsning från Per Olaisen Förlag: Satir- och andra bilder.

Det är en samling geniala streckgubbar. Tills vidare i en signerad upplaga om 80 ex – men låt oss hoppas det blir en allmän upplaga av detta delvis geniala verk. Bland annat finns det en bild av hur Döden med lie och svart kåpa väntar vid lekskolans grind där tre glada små barn står uppradade.

OlaisenteckningEn lärare säger till en annan:

– Vänta lite nu, var det inte farmor som skulle hämta henne i dag?

Det hela ser så rart och idylliskt ut men på djupet lurar alla föräldrars arketypiska ångest: Mitt barn ska väl inte dö? Det är väl ingen som vill mitt barn illa? Barnet finns väl kvar i lekskolan där jag lämnade henne?

Genialt Olaisen!

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22