Fyra timmar bokbord

Aug 23rd, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Krönika

Ahrvid Engholm

 

Krönika av AHRVID ENGHOLM

 

Jag har väl varit på “Världens längsta bokbords”-dag nästan alla gånger sedan detta felbenämnda spektakel började. Jag tror inte det är världens längsta bokbord – nog finns bokmarknader med mer bordmeter! – och Guinness Rekordbok håller sig nog borta från Drottninggatan i Stockholm. Nu var det en sådan söndag i augusti igen. Det är inte ens ett bokbord utan ett antal bokbordsöar som inte hänger ihop.

Därmed inte sagt att det är ointressant!

Jag strosade i säkert fyra timmar, och skall strax redogöra för de nästan två kassar jag släpade hem. Stötte på Helena Sigander, med-Novellmästare vars make sorgligen nyligen passerat till högre politiska opinionsbildarhimlar, Ola Hammarlund – som misstänker att Kulturhusets nya sammanslagna bibliotek helst vill bli av med Serieteket – och till min oförställda förvåning Mika T!

Han var superstar i sf-fandom för ett par decennier sedan men håller lägre profil nu. Vi snackade litet om gamla tider, om Hans B vi bägge känner, jag nämnde en del om nyligen timade Worldconen i Helsingfors, han berättade om sina fortsatta skrivprojekt, osv. Mika var när han var som mest i tagen jämte David Nessle Sverifandoms bäste skribent! Jag hoppas hans skrivprojekt bär frukt. Världen blir bättre av att få läsa mer av hans penna.

Jag spanade efter intressanta böcker till “låga priser” (Lex Poor Free-Lancer) och lyckades inskaffa ca 18 böcker för totalt 121 kr – plus en bunt gratistidningar. Någon organisation skänkte bort tidningen Tåg, och jag valde ut en bunt nummer som verkade ha intressanta artiklar för en som gillar spårvagnar och teknikhistoria. Hos en annan organisation skulle jag ha kunnat ta en halvmeter av Författaren (från Författarförbundet), Ord & Bild, Glänta, översättartidskriften Med andra ord, m m. Men jag hade mycket att bära, så även här valde jag några få nummer. En artikel av Jerry Määttä motiverade att ta just det numret av Författaren, jag tog Ord & Bilds specialnummer om novellskrivande och tre nummer av Med andra ord: ett nummer med artikel om franska versionen av Aniara, ett nummer med material av och om Erik Andersson – samt deras specialnummer om att översätta sf/fantasy (nr 63, från 2010) med för mig idel bekanta namn: David Nessle, Lena Jonsson, Jan Risheden, Britt-Marie Ingdén-Ringselle. Blir kul att läsa.

Det var alltså gratisblaskorna som skänktes bort.

Men en del böcker nästan skänktes bort också. En ideell organisation sålde pocketböcker först för 2 kr/st (köpte ett par) och mot slutet 2 st för 1 kr (köpte ännu mer!). Man ville bli av med böckerna mot slutet. Det absolut dyraste jag köpte under bokbordsdagen var två titlar för 20 kr styck, de två första i min inköpsgenomgång.

Som börjar nu.

TEKNIK/MILITARIA
Slagskepp under andra världskriget, en jätteflott volym full med tekniska detaljer, bilder och historik, à 300 sidor. Jag har läst mer krigshistoria än som kanske är nyttigt, men tål nog mer. 20 kr var ett sjörövarpris.

Svenska slagfält, ytterligare en flott volym om slagfälten i alla krig Sverige deltagit i. Rikt illustrerad, 500 sidor. 20 kr var ett pangpris.

The Wright Brothers, av David McCullough, en biografi över hur dessa brorsor fick ihop sin första flygmaskin. Gott om illosidor.

Convoy, av Martin Middlebrook, krig igen – om det blodiga konvojkriget på Nordatlanten. Hur ubåtar och konvojeskort kämpade i flera år i denna helt avgörande men något okända strid är fascinerande. 50 000 sjömän dog på Nordatlanten. (Sverige har ca 2000 döda sjömän under WWII, varav en del på Atlanten, resten i Östersjön.)

Flygåldern, Hans Ostenius, en sammanfattning av läget i flyget (branschen som sådan, tekniken, flygplanstyper etc) från tidigt 1945. En sådan där litet nostalgisk bok, också med mycket skrivet om WWII som då fortfarande pågick.

UNGDOMSBÖCKER
Olle Brass Guldflygaren, av Alvar Zacke. Äventyrsbok. Bertil Falk har alltid pratat om Alvar Zacke, som också skrev i Jules Verne Magasinet. Tidiga flygäventyrsböcker är kul, säger en gammal Biggles-fan.

Med båge och stenyxa, av Ejnar Schroll, ett stenåldersäventyr översatt från danskan. Har aldrig tidigare hört talas om den, men det var nog värt 50 öre (tror det var från den bunten).

SKÖNLITTERÄRT
Sista paret ut, av Arne Dahl, från hans Opcop-serie. Jag gillar Dahl och har läst hela A-gruppen-serien. Bra stilist, fiffig intrigmakare. Jag läster just Opcop 1, och denna kommer senare.

The Mountain Cat Murders, av Rex Stout. En av mina deckarfavvisar, men här dock inte Nero Wolfe. Faktum är att jag tror jag har denna (från 1939) redan, men då jag var osäker fick den slinka med.

Gustavs grabb, Leif GW Persson, hans självbiografi (strikt sett inte skönlitteratur iofs). GW verkar vara en kul typ och denna har fått bra räkor.

Härifrån till Allmänningen, av Steve Sem-Sandberg. En roman från Förortssverige anno 1968 som enligt baksidesblurben är oväntat rolig och underhållande. Steve är ofta så dysterkvistig, så för 50 öre är det värt att prova honom på gott humör. (50 öre för denna också, tror jag.)

Dubbeldöd, av Sigrid Anders, psudonym för Helena Sigander). Denna fick jag gratis vid Helenas bord. Det skall vara en finurlig experimentell deckare med så att säga en story inuti en story. Det låter mycket intressant! Gillar experiment i litteratur.

DIVERSE/FACK:
Tidskriftsdesign, av Eva Jais-Nielsen, Rikt illustrerad. Massor med layoutidéer. Men vid bläddring framgår att den också har mycket om tidskriftshistorik, och det är extra intressant.

Tänka snabbt och långsamt, av Daniel Kahneman, en bok om hur man får fart på de grå cellerna som jag hört mycket gott om (boken alltså, inte nödvändigtvis de grå cellerna).

Enhvar sin egen lärare, av PEM Fischier, tryckt 1893! På 500 sidor sammanfattas all världens kunskap anno 1800-talet: historia, vetenskap, djur, natur, geografi, språk, etc. Verkar charmigt.

Engelsk-Svensk Namnordbok, av Lars Törnqvist. Listning av namn som heter olika på svenska och engelska (Vienna=Wien, Venice=Venedig, James (kung)= Jakob, osv i 88 sidor). Kan vara nyttig att ha.

Berlin Alexanderplatz – radio, film and the death of the Weimar Culture, av Peter Jelavich, om det spännande tyska medialandskapet (M Dietrich, F Lang, m fl) innan nassarna tog makten.

Sverigedemokraterna, av Stieg Larsson & Mikael Ekman, en gedigen genomgång (syns det vara) av historiken för detta brunartade parti, i alla fall fram till 2001 då boken utkom. Jag hade faktiskt inte läst den, men när jag nu bläddrar i den ser jag att den verkar mycket matnyttig. Alla som funderar på att rösta på ett brunt bajsparti bör nog läsa Stieg Larsson.

Det var det. Jag tog också en liten sväng in på Kulturhuset för att se deras nyöppnade, nya bibliotek. Jag tyckte inte det såg så märkvärdigt ut. Behövde de stänga i ett halvår bara för att sätta upp litet nya hyllor? Och Serieteket har fått ännu mindre plats.

När jag gick där på Drottninggatan minns jag hur det tidigare i höstas körde en galning med en lastbil där och mördade fem oskyldiga. (Hm, är någon någonsin “skyldig” till att bli mordoffer?) Och jag mindes hur jag bara några dagar tidigare vandrat över det stora Salutorget i Åbo, där en annan galning angrep folk med kniv och mördade två, för ett par dagar sedan.

Jag tror att läsande av böcker kan fylla folks hjärnor med annat än det irrationella hat som skapar tragedier som dem på Drottninggatan och Salutorget.

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22