Funderingar från en hängmatta

Aug 18th, 2009 | By | Category: 2009-3, Krönika

Logobild niclas Ahlfors

Krönika av Niclas Ahlfors

Jag är inte sämre människa än att jag kan ändra mig!

Jag erkänner att jag tillhört den grupp av människor som lett i mjugg åt alla bästsäljande deckare (av sämre snitt) som givits ut. Jag behöver inte nämna författarna vid namn, ni vet säkert vilka jag talar om. De dyker upp då och då i massmedierna och genast är vi andra snabba med att baktala dem.

Att jag ändrat mig och inte längre ler i mjugg, utan närmast beundrar dessa författare, är deras insikt. Insikt i vad deras läsare vill ha, och vilka texter som faktiskt kan ge mat på bordet.

Bästsäljarna känns som lågkvalitativ underhållning. Hjärnan står i stand by-läge och jag kommer ändå igenom boken med lätthet. Historien framstår som banal, språket håller inte någon högre klass och dialoger liknar pilsnerfilmernas hejiga och tomtrampande snack.

Ändå säljer dessa böcker i upplagor som kan kännas overkliga.

Varför?

Är det för att läsarna är puckade och inte klarar av Strindberg eller Steinbeck? Knappast. Kanske handlar det om tajming? Oavsett vilket så har deckarförfattarna hittat ett koncept, en ton som ljuder av välbehag hos en bred publik.

Jag vet att diskussionerna går höga bland oss som anser att vi står för en bättre deckarlitteratur där vi inte bara värnar den goda berättelsen, utan även håller det korrekta språkets fana högt. Kanske slår vi oss för bröstet och hävdar med bestämdhet (eller med en dåres envishet) att det där ska du inte läsa.

Jag undrar dock om det är så klokt att tala om vad som är bra och mindra bra litteratur? Läsaren är väl till syvende og sist den som har makten att döma? Kunden har väl alltid rätt och att säga till läsaren vad som är rätt och fel är som att bita den hand som föder (eller kommer att föda) en.

Jag uppmanar därför alla mina gelikar att sluta diskutera och börja handla. Sluta upp att vara avundsjuk på bästsäljarna! Inget är som bekant så bra att det inte kan göras bättre. Gör det då! För det tänker jag göra om än med viss ödmjukhet.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22