Ett första minne av Ulla Trenter

Jun 15th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Krönika

LR

 

 

Krönika av LEIF-RUNE STRANDELL

I dessa corona-tider kommer oväntade möjligheter fram. Kungliga Bibliotekets databas över svenska dagstidningar, som man normalt bara kan söka i på KB eller ett par andra bibliotek, öppnades för alla via webben under ett par vårmånader. Jag tänkte bli nostalgisk och kolla vad jag skrev i ungdomen.

Hittade en hel del, stort och smått, filmrecensioner och nyhetsartiklar, en del att glädjas åt och en del som kanske inte var så bra.

En del möten kommer man ihåg utan att kolla i källorna, till exempel när jag var en av många som skulle bevaka Lyndon Johnsons besök i Göteborg, med särskilt uppdrag att se vad hans hustru gjorde (inte mycket).

Och den största bild jag varit med om att publicera i en dagstidning, en enda bild över hela mittuppslaget: Vilhelm Moberg som demonstrerar hur man tävlar i rövkrok.

En annan författare jag minns, deckarintresserad som jag varit från barndomen, var mötet med Stieg Trenter när han 1964 var på besök i Göteborg för ett bröllop. Han och Ulla träffade jag på deras rum på Hotel Park Aveny, det finaste i stan.

Jag har påmints om intervjun när jag många år senare träffade Ulla Trenter. Men inte förrän nu inser jag vad det handlade om: att Trenter och Stig Järrel arbetade med en TV-serie där med arbetsnamnet Mitt andra jag där Järrel har huvudrollen. Och de hade större planer också, att bilda ett bolag för fler tv-serier, en med en svensk Perry Mason, en svensk rik jurist som ramlar in olika brottsfall.

Men tydligen blev varken tv-serien eller bolaget av, för jag (med hjälp av SVTs arkiv) hittar inget. Skulle någon läsare veta mer vill jag ju gärna veta.

Till den aktuella serien hade Ulla skrivit 79 procent av synopsisen, berättade Stieg. Hon står med som författare, men det ville inte förlaget ha när det gällde Trenter-deckarna. I de då aktuella böckerna tillät man bara att det står ”Vid skrivmaskinen Ull Trenter”.

Stieg påpekade att Ulla redan hade hjälpt honom med sju böcker och att recensenterna skrivit att ”hans” böcker blivit mycket bättre.

Hon är väldigt duktig, berättade han. Årets bok Guldgåsen läser de korrektur på. En popsångerska heter Monika, men det är alls inte Zetterlund som inspirerat utan namnet kommer från hembiträdet i Italien.

Som jag minns det var det mest Stieg som talade. Många år senare är det med Ulla jag talat. Sista gången vi träffades var i Mariefred dit Deckarvännerna tagit ångbåten i augusti, och där Ulla guidade oss.

Det blev ju många Trenterdeckare också efter Stiegs bortgång. Så visst var hon duktig med orden.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22