Död femkampare

Jan 9th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Krönika

Jean Bolinder-logoKrönika av JEAN BOLINDER

Sportsändningar dominerar tidvis radio och teve. Ganska enkla händelser förstoras till det groteska och när någon svensk lyckas lite extra blir han eller hon odödlig. Det som just sker har evigheten på sin sida – det är Världshistoria det som just skrivs. Även reportern anses hamna i historieboken. Halleluja!!!

Men alla sportbragder har en Bäst-Före-Stämpel. De som var med när segern bärgades och rekordet slogs, kommer ihåg prestationerna medan deras barn och barnbarn har nya triumfer att minnas. Erik Lemmings fyra olympiska guldmedaljer är bortglömda liksom Ingos VM-titel och Fotbollsguldet alldeles efter kriget.

I en tidning ser jag en sammanställning över kändisar som avlidit under 2012. Komikern Jarl Borssén dog 21 dec och ägnas en utförlig runa. Ett 40-tal kändisar i olika fack räknas upp bl a de två skidlegendarerna Mora-Nisse och Sixten Jernberg samt den lysande sportjournalisten Lars-Gunnar Björklund.

Wille GrutMen var finns en av våra allra största, överstelöjtnant Wille Grut, som dog 20 okt 2012? Grut var oerhört överlägsen när han vid OS 1948 vann militära 5-kampsguldet. I de fem grenarna blev han etta, etta, etta, femma och åtta vilket gav låga 16 poäng mot tvåans 47. Han ansågs vara den kanske främste av alla segrarna i London. I engelska Punch jämfördes han med “Fången på Zenda” och utnämndes till Världens främsta idrottsman.

I Punch stod bl a: “Om jag plötsligt befann mig avspärrad på ett gammalt slott vore William Grut från Sverige just den man jag ville ha som sällskap. Jag skulle gå fram till honom, klappa honom på axeln och säga: ‘Grut nu får du ordna den här saken.’ Grut skulle ta mig på ryggen och simma över vallgraven och sedan dra fram sin pistol och skjuta ner de flesta av våra bevakare. De som var oförvägna nog att gå oss in på livet skulle Grut sticka ner med några raska värjstötar. Sedan skulle han kasta sig på närmaste häst och rida undan från våra förföljare ända tills hästen utmattad stupade. Då återstod endast 4.000 meter till polisstationen, vilket Grut som bekant tillryggalägger på 15.28,9.”

Denne lysande svenske idrottsman var son till Stadionarkitekten Torben Grut. Som han var född 17 sept 1914 blev han hela 98 år gammal. Efter sin fenomenala insats 1948 tilldelades han detta år Svenska Dagbladets bragdmedalj i konkurrens med flera OS-segrare. Han hade mängder av SM, NM och liknande i simning och modern femkamp och blev 1948 i St. Moritz tvåa i en OS-uppvisning i vinterfemkamp.

Men uppenbarligen är denne fenomenale idrottsman nu vid sin död, totalt bortglömd. Tydligen har våra i samtiden så haussade idrottsstjärnor en “Bäst-före-stämpel”. Det är en skam!

                                                                                                           JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22