Bokmässa med bekymmer

Oct 5th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Krönika

Leif-Rune Strandell

 

 

Krönika av LEIF-RUNE STRANDELL

Jag var på årets Bokmässa i Göteborg, liksom många andra, men inte lika många som tidigare år. Alla vi som läser och gillar böcker vet ju varför: tidskriften Nya Tider fick en del författare och förlag att bojkotta, och en del ordnade några alternativa mässor som jag tyvärr inte hann besöka.

Dessutom, och det var säkert det mer avgörande, var lördagens nazistdemonstration som både skrämde (uppmaning inne på mässan: stanna inne) en del från att komma, och för att stora delar av stan var avstängd så att det var praktiskt svårare att komma till lokalerna.

Nordiska motståndsrörelsen fick till sist nöja sig med att gå mellan två Ica-butiker, men polisen kostade 20 miljoner kronor och de fick mycket uppmärksamhet.

Både professor Kim Salomon i Dagens Nyheter och deckarförfattaren och kriminologen Christoffer Carlsson på ett seminarium på mässan menar att NMR ändå fick det de ville: ställa till oreda, visa vad de kan oroa, visa att de finns. Marsch och tal är mindre viktiga.

VakterHotbilden fick till följd att det fanns många fler poliser främst utanför lokalerna men även inomhus. I år krävdes inspektion av väskor innan man fick komma in, och eftersom många kommer resande var det mycket bagage som skulle kollas. Ordningsvakter fanns också runt om i lokalerna. Men alla, poliser och vakter, var artiga, trevliga och faktiskt glada, inget översitteri alls. Nu är den vanlige besökaren en mer stillsam typ, lärare, bibliotekarier, författare och bokläsare är ju inte de vanligaste bråkmakarna, utom då med ord förstås.

VaskkontrollMånga av deltagarna i seminarierna visade med olika ord att de var medvetna om vad som pågick på andra håll i staden.

Annars var det mesta sig likt, bortsett alltså från att det var minde trängsel i montrarna, att förlagen tydligen fick sålt färre böcker och att det var gott om plats på seminarierna.
Som vanligt fanns där de världskända författarna och de som just gett ut en bok på eget förlag, och alla däremellan, och så förstås Björn Hellberg som den flitigaste att skriva hälsningar i sin senaste bok.

VigselDessutom uppträdde Björn Ranelid inte främst som författare utan som borgerlig vigselförrättare på lördagen och söndagen, 5—6 par vardera dagen. Han höll tal och berättade att ett av paren han vigde var hans egen son, till överraskning för pojkens mor. Brudparen fick bubbel och Björn Ranelids senaste bok.

På väg dit, en bekant var en av brudarna, passerade jag den närmaste scenen intill vigselscenen. Där diskuterades en ny bok. Om skilsmässa.

Ett exempel på bredden på Bokmässan.
—————–

Programmen på Svenska kyrkans scen Se människan spelades in och kan hittas på YouYube. Sök på Bokmässan 2017 Se människan. Där finns för deckarälskare samtalen med Jan Guillou, Val McDermid, Jussi Adler-Olsen och Christoffer Carlsson.

En del seminarier spelades också in av Utbildningsradion. Hittas på UR Play.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22