Bertil Falk skriver om grekiska och indiska storheter

Nov 5th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Krönika

Jean BolinderKrönika av JEAN BOLINDER

På 500-talet och 400-talet f.Kr levde en grekisk filosof, Herakleitos från Efesos. Han uttryckte sig med vilje svårförståeligt och har som en följd av detta väckt nyfikenhet århundradena igenom. Jag tror att det är denne intressante man som Bertil Falks nya Zen Zats-bok I stället för Herakleitos utgår från.

Bertil Falk

Förre chefredaktören för DAST, Bertil Falk, är en sparsmakad och mångsidig författare. Så t ex antar jag att hans serie Julböcker på Zen Zat är bland de mest originella i svensk litteratur. Dessa volymer ger han bort till vänner och bekanta och de finns inte att köpa för pengar. Första boken “De fyra flintskallarna” kom 1998 och trycktes i 100 ex. Nästa bok kom i 99 ex och den därpå följande i 98. Årets drapa I stället för Herakleitos har en upplaga på 82 ex. Serien marscherar mot sin undergång. Kommer sista boken någonsin, blir upplagan 1 ex.

En av böckerna, Gardar Gåtlösarens saga från 2005 (93 exemplar), gavs efter några år ut i bokhandelsupplaga, sålde väl och fick bländande recensioner.

Den nya boken om Herakleitos är minst lika svårförståelig som den gamle greken själv. Ändå finns det faktiskt undermeningar, även om de oftast är obegripliga. “Sammansvärjningen som Herakleitos inte medverkade till, är som ett hemligt sällskap, så hemligt att dess medlemmar inte ens känner till dess existens.”

En formulering som denna får mig att känna mig utanför, alienerad och ger mig svår ångest. Det är som att upptäcka att man är död och dels utanför livet och de människor man kände och dels saknar kontakt med andra döda. En absolut ensamhet i Ingen Mans Land.

En textrad handlar om mig och är begriplig för mig men kanske inte för någon annan. Den lyder: “När Bolinder är arbetslös händer det saker med Strindberg”. Jag antar att knappt någon, utom jag, fattar detta. Men så här var det: Jag blev arbetslös och sattes av arbetsförmedlingen att läsa vidare till en lektorstjänst. Hånad av forskare som påstod att man visste allt om August Strindbergs död, skrev jag drabbad av vrede, en essä som nu anses vara den som ger den rätta bilden. Professor Björn Meidal hänvisar t ex till den i sin Strindbergs världar (s 504).

Apropå August S. skriver Falk:

Augustpriset –
kärlek till boken
nä, till profiten!

Det är begripligt och om Falk kan sägas att hans bok om Herakleitos inte ger någon profit, han skänker bort alla de 82 exen. Kanske för att utdela ett och annat svårbegripligt tjuvnyp:

Kulturredaktör som smyger
bakom ryggar ser inte
den egna snubbeltråden.

Ska vi om Falk tillägga att denne mångsidige begåvning nu i Indien (!) kommer ut med en redan kolossalt uppmärksammad bok om Feroze Gandhi, som var gift med Indira Gandhi och stod i politisk opposition till hennes far Java Harland Nero – han som var stor Sverigevän och bl a var här och dansade kring midsommarstången.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22