Berget vi bestiger och böckerna vi läser

Apr 19th, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Krönika

LR

 

Krönika av LEIF-RUNE STRANDELL

Omslag till Berget vi bestigerVi ägnar oss inte ofta åt lyrik, och ytterst sällan åt poesirecensioner. Inte nu heller, jag avstår från att bedöma Jason ”Timbuktu” Diakites översättning av Amanda Gormans Berget vi bestiger som Polaris gett ut (ISBN 978-91-7795-556-6, inbunden, 31 sidor). Men översättningarna av den nu världsberömda dikt som författaren själv läste vid Joe Bidens installation som president har gett upphov till debatter på många håll.

Det har först handlat om vem som är ”rätt person” att översätta dikten från engelska. Den nederländska poet som Amanda Gorman själv valt var inte tillräckligt svart och med samma erfarenheter som författaren, ansåg en del, och hon hoppade själv av.

Valet av Timbuktu har inte väckt samma motstånd, trots att han inte är kvinna.

Den här diskussionen, om vem som har rätt att skriva om personer och företeelser som skribenten inte själv är en del av, har ökat de senaste åren. En invändning från en svensk översättare har varit att han inte är en 600 år gammal grek, så då får han väl inte översätta Homeros.

Kan bara unga skriva om unga (för de gamla har väl glömt hur det är?) Får bara kvinnor skriva om kvinnor? Får bara murare skriva om hur det är att vara murare? Även om boken bara har murning som sidohandling?

Då borde väl, i spänningsgenren, bara poliser få skriva polisromaner. Nu finns det förstås en hel del poliser som skriver deckare, men än har ingen protesterat mot att sjuksköterskor skriver om poliser, eller att journalister skriver annat än reportage.

Det är bra när man vet vad man vill förmedla och har kunskaper nog för att få läsaren att tro på vad som berättas. Men fantasi, förmåga att ta reda på viktiga fakta och beskriva miljöer är väl så viktiga för att ge en läsare upplevelsen att vara med och uppleva något nytt, okänt eller välbekant.

Det finnas författare som hittar på platser och länder som inte finns på någon auktoriserad karta men som läsaren gärna vill resa till. Och för den som inte vill kolla att alla detaljer är korrekta så finns ju science fiction och fantasy. Inte hade väl Harry Martinson varit på rymdresa innan han skrev Aniara?

Eller är det så att det bara är troll som får skriva om troll?

PS Jag har läst dikten, tycker om den men vill inte analysera. Dessutom: en mycket smakfull liten bok.

Amanda Gorman

Amanda Gorman. Foto Kelia Anne

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22