BÄTTRE FÖRR?

Mar 16th, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Krönika

Jean BolinderKrönika av Jean Bolinder

När jag var ung sade de gamle: “Det var bättre förr!” Jag tyckte det var sällsynt korkat och tänkte att så skulle jag aldrig säga när jag själv blev gammal. Nu är jag sjuttiofem och menar att i varje fall så var ett och annat bättre förr.

På sjuttiotalet demonstrerade man mot atomkraften. Jag och min familj bor nära Barsebäck och förbi vår häck gick ibland täta och till synes ändlösa led med unga demonstranter. Själv medverkade jag i en sommarföljetong i Dagens Nyheter, där en olycka på Barsebäck förtegs av myndigheterna. Jag skrev första avsnittet och en norsk tidning trodde att det var sanning och slog upp denna “nyhet”. Det påstods också att ryska TASS hade hört sig för om saken.

En folkomröstning i Sverige gav till resultat att kärnkraften skulle avvecklas på sikt.

Idag struntar man blankt i denna Folkets åsikt. Barsebäck är visserligen Gud ske lov nerlagt, men andra kraftverk får fortsätta och till och med förnyas.

Miljörörelsen har urvattnats till ett slags politiskt alibi. I senaste valet var sossarna lierade med det s k Miljöpartiet och i regeringskoalitionen ingår Centern som låtsas vara mycket för miljön. Ändå fortsätter Sverige mot den manifesterade folkviljan med kärnkraften − man vill  till och med utöka den! Det är en skam.

Det sägs när man försvarar kärnkraften att den är ofarlig. Nu − i mars 2011 − illustreras hur ihålig denna ofarlighet är. Vid en jordbävning i Japan skadas flera kärnkraftverk. Livsfarlig radioaktivitet släpps ut, människor råkar mycket illa ut och man fruktar en stor härdsmälta!

Var är ni alla ni som marscherade förbi vårt hus? Män och kvinnor i Staten påstås det. Folk som tjänar bra, har slutat bry sig och sover gott om natten. Det äcklar mig!

När jag var en ung man på 1950-talet tvingades jag och andra unga att göra “lumpen”. Visst var många befäl och officerare dumma nollor men det var nyttigt att marschera, gräva diken och springa terräng. Tjänsten gjorde män av omogna gossar.

Nu har “lumpen” ersatts med yrkesmilitärer som ska ut i främmande länder och skjuta folk. De har skapladdade gevär istället för våra lösa skott. På våra vägar ser man dagligen exempel på hur unga pysar det aldrig blivit mogna män av far fram som galningar. Hur ska dessa små goddagspiltar någonsin bli vuxna?

Jag var en usel soldat och när vi hade slutövning sprang jag över ett fält och sköt vilt. Enligt stridsdomarna skulle jag om jag haft riktiga grejor, mejat ner mina kamrater. Nu dör svenska pojkar långt bort i främmande land med svenska kulor i sig. Skarpa skott!

Lägg därtill att en f d militär officer nu är skolminister. Den omtanke om elever jag hade när jag var lektor har ersatts med kadaverdisciplin bl a upprätthållen med polisanmälningar!

Ja, när det gäller atomkraften och miljön, det svenska “försvaret” och skolan är det lätt att konstatera att det HELT KLART VAR BÄTTRE FÖRR!

JEAN BOLINDER
f d Livgrenadjär och gymnasielektor

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22