Hur korar Deckarakademin bästa bok?

Oct 25th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Kommentar och debatt

Svenska Deckarakademin korar varje år bästa översatta och bästa svenska kriminalroman. I den senare tävlingen har jag nominerats sex gånger och vunnit två. Som hedersledamot av Deckarakademin har jag ställt upp i juryn för översatta böcker. Jag läste ett par år ca 40.000 sidor om året.

I år har jag utkommit med nätboken Målsökande robot som sänts till svenska gruppens medlemmar. Själv tycker jag att det är min kanske bästa kriminalroman sedan prisboken Dödisgropen 1990.

Boken har fått topprecensioner bl a i Deckarmagasinet DAST där akademiledamoten, psykiatern och författaren Ulf Durling skrev: “Döden och sexualiteten, Bolinders favoritämnen har kanske aldrig varit skickligare och mer intimt sammanvävda… en förbluffande gåtlösning … tur att någon fortfarande håller fanan högt … ladda inför en originell och omtumlande läsupplevelse … ”

I ST skrev Kerstin Karlsson: “Bolinder återkommer på arenan (och) gör det med bravur. En nervkittlande roman, språkligt elegant och med högt tempo fångar han läsaren i ett eskalerande crescendo. Ingen kan bli besviken.”

När Svenska Deckarakademin nu offentliggjorde årets nominerade böcker var Målsökande robot inte med. Sådant får man ju acceptera, men jag blev betänksam när jag talade med en av ledamöterna i läsgruppen och han sade att han inte läst boken. Han skulle göra det sedan!

Man måste ju undra hur pass rättvist Akademins val blir om ledamöter inte läser alla böcker som är med och tävlar?

 JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22