Gott nytt deckarläsår!

Mar 18th, 2009 | By | Category: Förstasidan

Julen har gått och Dasts redaktion hoppas att ni alla fått bra böcker att läsa. Missade ni våra julnoveller så finns de kvar:  Tomten måste få sin gröt. Vår andra julnovell är mer dystopisk och framtidsinriktad: Glada galaxen eller Love is in the air. Och den tredje ansluter mer till Dasts huvudsakliga inriktning, brott: Snögubben.

Det blev Camilla Grebes Husdjuret och Ane Riels Kåda som tog hem priserna för årets bästa svenska och årets bästa översatta deckare. Ni kan kolla Deckarakademins lista över vinnare och nominerade. Några av vinnarna har vi recenserat och resterande kommer. Förra året vann Ray Celestin översättningspriset för Yxmannen, och på krimfesten i Sundsvall fick han sin gyllene kofot. Plus glädjen att hans andra bok, Mafioso, finns bland de nominerade. Läs också intervjun med honom.

En större överblick över detta sekels första deckarår finns i den doktorsavhandling, i tre delar, som Karl Berglund i Uppsala skrivit. Den tredje och sista delen kom i höstas, Död och dagishämtningar. De tidigare heter Deckarboomen under lupp och Mordförpackingar. Läs också hans artikel om hur nobelpriset var en ingång till statistiken. Och så finns det en artikel till om hans forskning.

En deckarförfattare som är mest känd för att ha lärt upp så många andra i genren är Sören Bondeson. Men det var slumpen som gjorde honom till skrivarlärare.

Det har gått en tid sedan Bokmässan men har du missat vad vi skrivit så kolla här.

Vår krönikör Jean Bolinder skriver om en litterär deckarbragd.

Ledaren tar sig en funderare över hur fort allting går numera, till skillnad från när man gjorde böcker på medeltiden.

Recensionerna fortsätter att strömma in, kolla under recensioner!

Och du vet väl att Dast finns på Facebook?

Kom gärna med synpunkter, invändningar och förslag.  Artikel eller artikelidé? Novell? Hör av dig till redaktionen@dast.nu.

Tidigare nummer finns längre ner i kategori-spalten.

Taggar: , , , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22