William Lindsay Gresham: Då han dog skrevs runan av bridgereportern

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Artikel

William Lindsay Gresham föddes i Baltimore 1909 “som ättling till en familj som bosatte sig i Maryland 1641”, enligt baksidestexten på en PR-utgåva i pocket av hans roman Nightmare Alley. Som barn flyttade han med familjen till New York, där han fascinerades av de föreställningar med mänskliga missfoster som visades upp på Coney Island. Det var denna mörka sida inom nöjesbranschen som fortsatte att intressera honom som vuxen och som kom att inspirera till romanen Nightmare Alley liksom den handfull faktaböcker han sedermera skrev. Nightmare Alley hör egentligen inte hemma i den hårdkokta värld som skildras av Dashiell Hammett och James M. Cain, utan snarare i noir-litteraturens mörka och skuggiga vrår.
Som litterär term kan noir appliceras till i stort sett alla verk, i synnerhet de som handlar om brott – mörk livssyn, grubblerier, cynism, komplexitet och pessimism. Nightmare Alley är i sanning allt detta och lite till. Den beskrevs av en kritiker som ”en hårdför, obarmhärtig, färgrik roman som blottlägger missfostrens privata värld i ett försök att kommentera ett sjukt och depraverat samhälle”.
Romanen beskriver en man som stiger från tivoliartist till framgångsrik ”spiritualist” genom att utnyttja rika och godtrogna societetskvinnor. Sedan blir fallet högt och hårt. Boken sålde hyfsat och blev så småningom film med Tyrone Power och Joan Blondell.

Alkoholiserad hustrumisshandare

Greshams depressiva syn på samhället färgade också hans privatliv. Han var en alkoholiserad och misshandlade både hustrun Joy Davidman och barnen. Till sist stod hon inte ut längre utan rymde till sist med barnen till England. Där inledde hon en långvarig kärleksaffär med författaren C. S. Lewis och till sist gifte de sig också. Historien om deras relation berättas i filmen Shadowlands från 1993.
1962 begick Gresham självmord i ett rum på ett nergånget hotell i New York, där han skrivit in sig som Asa Kimball från Baltimore. Den enda dödsruna som New York Times kostade på honom skrevs av bridgeskribenten.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22