Will Shakespeare: En gangster och ockrare som aldrig skrev pjäser

Mar 4th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Kjell E Genberg

Skådespelaren Helena Brodin Friberg och hennes make författaren Gösta Friberg har i femton år intresserat sig för de verk som tillskrivs William Shakespeare och funnit att de knappast kan vara skrivna av den köpman från Straford-On-Avon till vars hus människor vallfärdar.

I stället menar de att alla pjäser och dikter skrevs av Edward de Vere, 17:e earlen av Oxford, som använde namnet William Shakespeare som pseudonym, taget från grekiskans Hasti Vibrans som betyder spjutskakaren.

De är inte ensamma om teorin som starkt motarbetas av ortodoxa shakespearianer, men i den nyutkomna boken Täcknamn Shakespeare (Albert Bonniers) redovisar de grundligt sina källor över drygt 800 sidor. En imponerande forskning.

Edward de Vere var en upplyst och mångkunnig människa, vilket man inte kan säga om Barden från Stratford, som snarare var en affärsbegåvning som inte alltid höll sig på rätt sida om lagen. Denne sysslade en hel del med penningutlåning.

I London anhölls Will Shakespere och kumpanerna Francis Langley och William Wyte för illegal verksamhet i den skumma del av staden som hette Southwark där teatrarna, bordellerna och spelhålorna låg på l500-talet. Dokument visar att Will var ”torped” åt Langley som i sin tur lydde under den mäktige ligachefen William Gardner.

Det var via denna verksamhet som William (egentligen Gulielmus) Shakspere fick råd att köpa huset i Stratford som blivit något av en helgedom för de troende. Will lade upp 60 pund (cirka en halv miljon kronor) kontant. Hans far och syskon var analfabeter, liksom hans barn, och man har aldrig funnit några bevis för att han någonsin författat någonting. Däremot drog han gäldenärer inför rätta.

Han var en hård typ och motsatsen till en intellektuell.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22