Wennerberg-nostalgi: Kapten Kloss, en östtysk James Bond

Dec 19th, 2008 | By | Category: 2008-5, Artikel

Kapten Kloss-omslag

Kapten Kloss dök upp i Wennerbergs Victory-serie men också i Seriemagasinet (på bilden nr 18 1983). DASTs grundare IWAN MORELIUS berättar här om denne östtyske agenthjälte.

Av en ren händelse, jag letade efter omslag till svenska pocketutgåvor av författaren Leo Kessler,  råkade jag hitta en hemsida som behandlar de så kallade VICTORY-böckerna som gavs ut av Wennerbergs förlag och där en av så många serier handlade om den polske agenten Kapten Kloss

Jag läste vad som fanns att läsa om böckerna och serietidningarna plus de TV-filmer som gjordes med polacken och hittade en insändare som skrev följande: ”Jag har hört att det skulle ha hållits någon form av cocktailparty på Krigshögskolan till den polske skådespelarens ära.”

Jag kan vidimera hans undran eftersom jag själv var närvarande på detta exklusiva och påkostade cocktailparty som ägde rum på Kungl. Militärhögskolans mäss i Stockholm den 16 september 1971.

Jag hade turen att dels bli uppringd av en av mina vänner på Wennerbergs förlag, som frågade om jag ville närvara på detta party, dels en förstående chef på mitt regemente P 10 i Strängnäs,som lät mig få några extra timmars ledighet denna eftermiddag så jag kunde bila upp till Stockholm.

Jag hade ju läst samtliga utgivna böcker och sett några avsnitt av den då mycket populära TV-serien. Det visades hela 18 avsnitt med start 10 oktober 1968 (samma år och en månad efter det att mitt första DAST-MAGAZINE  kom ut).

Kapten Kloss-skådespelaren

Så här såg han ut, den tjusige polske skådespelaren  Stanislav Mikulski som spelade Kapten Kloss i ’TV-serien med samma namn. Nu var han alltså i Stockholm på sitt första besök och signerade böcker på varuhus i Stockholm, där köerna var långa.

Att se honom i verkligheten var trevligt och att via tolk få prata med honom under några minuter var ännu trevigare. Partyts alla vackra damer följde honom med blickarna och  samlades ofta kring honom som bina kring en sockerbit. Jo, han var verkligen en tjusig man som fotot visar.

Han var vänlig mot alla, signerade sina böcker – nåja, författaren  Andrzej Zbychs – om vi ska vara rättvisa – och var mycket uppmärksam mot alla. En upplevelse var det i alla fall att ha fått träffa en man från den då existerande Järnridån, som nästan kunde röra sig fritt i vårt vackra Stockholm.

De sex böckerna publicerades under åren 1971-1972 och kan idag säkert hittas antikvariskt.

Victory-sidan: http://hem.bredband.net/b149976/kult3.htm

Här signerar Stanislav Mikulski en av sina böcker till artikelförfattaren. En polsk politruk kollar noga vad han skriver. Jo, det var faktiskt sant. Han åtföljdes under hela partyt av någon av de  många politrukerna.

Här signerar Stanislav Mikulski en av sina böcker till artikelförfattaren. En polsk politruk kollar noga vad han skriver. Jo, det var faktiskt sant. Han åtföljdes under hela partyt av någon av de många politrukerna.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22