Webster ute med ny bok – denna gång om banditer

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Artikel

Maud WebsterKulturhistorikern och språkvetaren Maud Webster är bosatt i Skellefteå men har Italien som arbetsfält efter att  på 1990-talet arbetat som arkeolog där.

I boken Maffians värld som kom häromåret beskrev hon hur den sicilianska maffian Cosa Nostra blev en integrerad del av det syditalienska samhället. Maffians organiserade brottslighet med rötter i senmedeltiden frodas och samlar på sig sin rikedom i tysthet. Oinvigda märker inte av organisationen och turister kan gott resa dit. Sicilien är, anser Webster, en bedövande vacker plats.

I år har Webster skrivit om Korsika, Sardinien och Sicilien, tre medelhavsöar där banditism och hedersvåld frodas så länge människor kan minnas. Båda dessa fenomen frodas på platser där staten och dess lagar föraktas och familjen eller klanen är den ledstjärna man lever efter. Man kan jämföra detta med vad som händer i delar av invandrarsverige. Familjens heder är vik-tigare än det nya samhällets normer.

Så fungerade det på de tre Medelhavsöarna ända fram till början av 1960-talet. Maud Webster berättar i boken Banditer (Historiska Media, 2008) om hemskheter som sker när människor, för att utkräva hämnd eller upprätthålla sin heder, tar rättvisan i egna händer. Då kan morden och dråpen bli många.

De människor som rymde från civilisationen för att undkomma lagen kallades banditos, vilket Webster skriver betyder bannlyst och fredlös. Det har alltså inte med ordet band i betydelsen gäng att göra (jmf gangster). De ”gav sig åt macchian” – försvann in i medelhavsöarnas tistelrika buskvegetation.Omslag till Banditer

De som blev banditer fick ibland ta på sig Robin Hood-rollen men de flesta levde torftigt. De blev inte särskilt uppmärksammade. Egentligen hade de bara friheten, och den var det inte alltid så bevänt med heller.

Fast den ofria människan, den som lever under civilisationens eller överhetens piska, har alltid fascinerats av stolta, egensinniga banditers leverne. Det gör Websters bok intressant, även om den många banditernas öden verkar likna varandra till kloning.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22