Viveca Sten vet att det heter Sandön

Dec 23rd, 2010 | By | Category: 2010-4, Artikel

Högaktuell före jul: Viveca Stens första Sandhamnsdeckare blev miniserie i TV.

Viveca StenAv LEIF-RUNE STRANDELL (text) och NISSE SCHERMAN (foto)

Jurister har blivit allt flitigare med att skriva deckare. Känslan för rätt och fel har de ju även om de inte ägnar sig åt att åtala eller försvara brottslingar. Man kan t ex vara chefsjurist på Posten, som Viveca Sten. Och hon har gjort det som är en god grund: skrivit om en plats hon känner väl.

Det har alltså blivit tre böcker med brott på Sandhamn. Hon har varit på ön sedan hon var barn ochvet mycket väl att Sandhamn är samhället; ön heter Sandön. Men att hon och lokalbefolkningen vet det räcker inte, tyckte förlaget, för Sandhamn är det namn som alla vi andra använder.

Så då fick det bli så.

Viveca Sten kan mycket om hur Sandöns befolkning hade det förr. Hon vet också det mesta om hur sommarlivet kan vara för ungdomar. Hon har själv tjänat pengar på att dyka efter seglarnas förlorade ankare, för hon tog dykcertifikat och med de många seglarna i gästhamnen kunde det bli goda extrainkomster.

På så sätt kan hon ju sägas ha fortsatt med Sandhamnanknutet extraknäck som författare. Man kan dock misstänka att bokinkomsterna inte är lika avgörande som tonårens pengar. Det är berättandet och att läsarna uppskattar hennes verk som b etyder mycket.

Fattigt förr
Sandön och Sandhamn var fattigt förr. Men för hundra år sedan började stockholmare att söka sig till skärgårdens för sommarvistelser. Vivecas farfars far hade seglat mycket och ville köpa ett hus. 1917 fick han chansen för en mästerlots hade gjort något vansinnigt: han hade byggt ett hus vid vattnet. Helt fel, visste de bofasta, alldeles för utsatt.

Så huset blev sommarhus. Farfars far köpte det billigt, och mästerlotsen sålde det dyrt. Båda nöjda. Familjen har sedan dess varit trogna Sandhamn. Viveca kom dit första gången som fyra dagar gammal baby.

Så att välja Sandhamn som miljö för sitt skönlitterära skrivande är alltså inte så konstigt. Men det var inte med Sandhamnsböckerna som hon debuterat som författare. Hon har skrivit många fackböcker främst inom outsourcing, för sådant har hon jobbat med före tiden på Posten (där hon nu varit i sju år), bl a på SAS.

Viveca Sten guidar i Sandhamn

Viveca Sten guidar i Sandhamn

I stället för outsourcing
2005 ville förlaget ha ytterligare en bok om outsourcing.

”Gud va tråkigt!”

Så hellre skönlitteratur, kanske en deckare, för hon gillar genrens formkrav, och den passar juristhjärnan också.

Så den sommaren när hon tog en promenad längs södra stranden kom det: Tänk om det låg ett lik här? I ett fisknät! Vad skulle hända i sommarparadiset?

Väl hemma skrev hon första och sista kapitlet. Det gick snabbt men sedan tog det 15 månader att bli klar. Det blev sju versioner.

Nästa problem var att hitta ett förlag. Hon kollade på webben, och insåg att förlagen får 1 300 manus varje år och det blir 3 eller fyra debutanter. Men där stod också att man var välkommen att skicka in.

Så då gjorde hon det. Forum ville ge ut, sade de.

”Men tänk om de ångrar sig…” Champagnen fick vänta i tre dagar tills kontrakten kom med posten. Detta hände i december 2006 så det var för sent för vårutgivningen. I väntan på utgivningen skrev hon nästa bok.

I somras hade hon nummer fyra på gång, och hon har lovat tre till och har idéer och synopsis till fem sex…

Många besökare
Här finns ett problem. Det bor 110­–120 året om på ön, det finns 2000–3000 sommarboende men för en författare som behöver mordoffer också 100.000 besökare.

De människor som finns med i böckerna är inte porträtt av folk på ön.

”Jag vill gärna kunna bo kvar.”

Hon valde en kvinnlig bankjurist som huvudperson men insåg snabbt behovet av en polis. Och det skulle inte vara en medelålders frånskild operaälskare, och paret skulle inte bli ett kärlekspar.

”Men läsarna gillar inte Noras make utan tycker att jag kan låta dem skilja sig eller värre: skjuta eller dränka honom.”

En del undrar också om polisen Thomas finns på riktigt och vill ha hans kontaktuppgifter.

I varje bok ska det finnas en aspekt av Sandhamn och en drivkraft till mord.

Så vi kan lära oss mycket om detta skärgårdsparadis efter hand. Men ska vi våga åka dit om brottsligheten fortsätter att vara hög…

Artikelförfattaren och Viveca Sten i Sandhamns centrum

Artikelförfattaren och Viveca Sten i Sandhamns centrum

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22