Vito Laird och den konstgjorda Siljita

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Den första berättelsen om Vite Laird och hans övermänskliga väninna, den konstgjorda damen Siljita, publicerades i JVM 2/1969 och hette Den bottenlösa brunnen. Här är ett stilprov ur denna raskt flytande historia, som blev upptakten till flera noveller och romaner.

Det finns nog inte någon space operaförfattare som lyckats med bedriften att lika frejdigt och med samma brist på återhållsamhet formligen spotta fram en händelseutveckling där plus och minuspolerna lika raskt byter plats.

BERTIL FALK

Ur Den bottenlösa brunnen:

”Det kom som ett spann kallt vatten. Jag lät bära in Bran Rods och hans sju kamraters lik. Stendöda. Vad hade hänt? Jag gick igenom inspelningarna. Flygningen hade gått utmärkt, skeppet hade företagit hopp på hundratals ljusår utan åtgång av tid, studsat hit och dit inom galaxen och haft fräckheten nosa mitt inne i områden, som behärskades av Solarvakten. Sedan följde hemvärldens säkra kurs – men där fanns ett hack i inspelningarna och sedan en registrering av energiåtgång. Efteråt fanns bara den isiga inspelningen, som omtalade att folket ombord var precis stendöda.

Jag svor hjälplöst. Visserligen hade jag besegrat Bran Rods välde och återtagit metaparadynen, för att nu inte tala om att jag fått ett nytt och bättre skepp och en vanvettig förmögenhet (låt vara illegalt) men jag hade velat se Bran Rods min när han stod inför sin besegrare. Jag lät föra liken till en fryscentral och avsände ett UR-meddelande till Solarvakten att komma och ta hand om rasket, varpå jag beredde mig att fara iväg. Vi stängde av astrodromen och upplöste panspektralridån och gick till vårt skepp när en hel trupp robotar dök upp och riktade sina vapen mot oss. Allt hade gått perfekt, allt gick också perfekt åt pipan. Hjälplösa och avväpnade fördes vi tillbaka till astrodromens centralrum. Där stod Bran Rod.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22