Visste ni att…

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

… John Grishams nya bok Rainmaker, som toppar bestsellerlistan i USA, kom ut i en första upplaga på 2,7 miljoner ex? Fjolårsboken The Chamber (på svenska heter den Dödscellen) toppar pocketlistan. Sammanlagt har Grishams sex romaner sålt i 55 miljoner ex och de tre filmer som gjorts på hans böcker har dragit in 572 miljoner dollar. Det har gjort GRISham SVINaktigt rik.

… den turkiske författaren Orhan Pamuk (född 1952) skrivit en metafysisk detektivroman från Istanbul som heter ”Den svarta boken”. Han kommer till Bokmässan i Göteborg för att prata om den.

Dit kommer också Tim Krabbe, holländaren som fick Deckarakademins pris för ”De försvunna” 1993. Årets bok heter ”Förseningen” och är en thriller.

…man i Uppsala kan köpa en deckare, läsa den och sedan lämna tillbaka den i butiken och få igen pengarna? Fyra bokhandlare i Sverige har gett sig på den djärva affärsidén med ångervecka också på lästa böcker. Fast den bok som återlämnas skall förstås vara helt oskadd och returrätten gäller endast svenskspråkig skönlitteratur, inte facklitteratur eller böcker på främmande språk.

Bokhandlare Lars Troselius i Uppsala har hämtat idén från London. I början är returerna ganska många, säger han, men när de så småningom sjunker ökar i gengäld försäljningen.

… Sherlock Holmes förekommit i minst 200 filmer och TV-program. Den första historien spelades in redan år 1900? Mest frekvent i rollen som Holmes var den engelske skådespelaren Basil Rathbone (1892-1967), som spelade detektiven 14 gånger.

… sherlockianer världen runt fortfarande bråkar om vem som var förebild till Sherlock Holmes? Conan Doyle själv (1859-1930) har sagt att han hämtat figuren från sin lärare i medicin i Edinburgh, doktor Joseph Bell, som Doyle menade hade en förvånansvärd slutledningsförmåga.

Mot detta protesterar ”kännare” som menar att författaren fått idén efter att ha läst om en detektiv i London som löste ett uppmärksammat och komplicerat mordfall några år innan Conan Doyle skrev sin första berättelse. Andra har talat om den lärare i giftlära i Edinburgh som blev känd för att i ett rättsfall ha misshandlat en död för att se om blåmärken kunde uppstå efter döden. Några tror att namnet Holmes tagits från den skarpsynte amerikanske anatomiprofessorn Oliver Wendell Holmes, vars läroböcker Doyle noga studerade. Andra påstår att Doyle döpt sin hjälte efter cricketspelaren Sherringford Holmes medan vissa håller en slant på den välkände samtida violinisten Alfred Sherlock. Debatten lär gå vidare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22