Vi reser till Danmark med Finn Hansen

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Artikel

Det bokstavligen väller ut spännings- och kriminalromaner från de danska förlagen. Redan innan årskatalogen kommit till mig kan jag redan räkna mer än hundra utgåvor.

Icke oväntat är det åter Klim som ser till att ökningen är stor. Sedan sist har de gett ut 19 titlar: Kim Småge har bitit sig fast rejält i Danmark. Senast med Kvindens Lange Arm (Kvinnens Lange Arm, 1992). Det är en novellsamling som bland annat berättar om huvudpersonen, polisen Anne-Kin Halvorsens uppväxt i Trondheims arbetarkvarter.

Amerikanen Marcia Muller, gift med en annan kriminalförfallare Bill Pronzini, är också en mycket läst författare i Danmark. I sommar kommer hennes femte bok på danska – Ulven I Skyggerne (Wolf in the Shadows, 1993) som i vanlig ordning har Sharon McCone i huvudrollen. Samma superlativer kan vidhäfta kanadensaren L.R. Wrights femte roman med detektiven Karl Ahlberg i Den Kungliga Ridande Polisen. Denna bok är en verkligt spännande och psykologiskt avvikande roman. Efter stor press från danska recensenter utkom så den tredje Whistlerromanen från La-La Lands bistra miljö. Med stor ironi har Robert Campbell gett den titeln Dejlige La-La Land (Sweet La-La-Land, 1990).

Nya författare

Bland den 19 nya romanerna finns följande fem nya namn: Jill McGown, Val McDermid, Sharyn McCrumb, John Dunning och Matti Yrjänä Joensuu, och enligt Klim är ännu fler på väg. Jill McGown presenteras med sin debutroman från 1983, Det Perfekte Par (The Perfect Match), som är en mycket spetsfundig who donit med välkonstruerad, överraskande intrig och lika överraskande lösning på gåtan. Val McDermids Skæve Toner har ju kommit i Sverige så den hoppar vi elegant över. Om Sharyn McCrumb har getts ut i Sverige skall jag låta vara osagt – men om inte så föreslår jag att ett svenskt förlag snabbt förser sig med rättigheterna. Hon är nämligen en av mina favoriter. Man skall inte låta sig skrämmas av den ovanliga titeln Og Kommer Jeg Igen, Du Smukke Peggy-O (If Ever I Return, Pretty Peggy-O, 1990). Det är en spännande roman som skickligt blandar den psykologiska och vanliga kriminalromanens element till en större enhet. Joensuu är inte helt och hållet debutant i Danmark, tidigare har Gyldendal gett ut två av hans böcker, men låt mig genast säga att hans En Sær Ømhed (Harjunpää ja Rakkauden Nälkä, 1993) är en ganska spännande och något överraskande historia av denne finske författare, i hög grad läsvärd. Om samtliga dessa ovan nämnda gäller att fler böcker är att vänta från dem. Om detta också gäller för John Dunning vet jag inte – men jag hoppas det.

I honom har folket på Klim hittat en ny talang, med mycket hög karat. Dunning är antikvariatsbokhandlare i Denver, Colorado, en man som älskar böcker högt. Därför är det naturligt att hans huvudperson Cliff Janeway, snut i Denver, av olika orsaker slutar sin polisgärning och börjar en ny karriär som antikvariatsinnehavare och privatdetektiv. Med risk för att upprepa mig Mord Efter Bogen (Booked To Die, 1992) är given för svenska förlag.

Nyheter från gamlingarna

Det finns självklart nyheter också från de ”gamla” husförfattarna. R.D. Wingfields oförbätterlige och okonventionelle polis Jack Frost, som råkar riktigt illa ut i den fjärde boken Streng Frost (Hard Frost, 1995). Han tänker titta efter om chefen ”Harry Hombrille” har cigarretter liggande i skrivbordslådan. I så fall skall han ”låna” dem, men dessvärre blir han tagen på bar gärning – och återigen hamnar han i besvärliga knipor som han med sedvanlig elegans klarar upp samtidigt som läsaren roas. En annan festlig bekantskap är skotten Ian Rankins okonventionelle poliskommissarie John Rebus från Edinburgh. I sin tredje bok Ulvemanden (The Wolfman, 1992) låter han en seriemördare härja i London. Då polisen där har hört att man i Skottland har en expert på sådana mördare ber man att få låna John Rebus. En av bokens festligare passager är när Rebus, med en gammal domare i baksätet, startar en halsbrytande biljakt genom Londons hårt trafikerade huvudgator.

I Sue Graftons ”alfabetsdeckare” har vi i Danmark kommit till J For Justits (J Is For Judgement, 1993), men de kommer ju också i Sverige, så den hoppar vi över.

I Janwillem Van de Weterings nya Skumringskysten (Just A Corpse At Twilight, 1994) har De Gier slagit sig ner på en liten ö utan för Maines kust. Nu påstår några ”vänner” att han i fyllan dödat sin käraste genom att sparka ut henne från en klippa. Lokala fiskare påstår att de hjälpt honom att gömma liket, och därför är berättigade till ekonomisk erkänsla. Kort sagt utpressar dr De Gier, som ber om hjälp från sina gamla holländska kolleger.

Pierre Magnan, som sedan gammalt getts ut i Sverige, har just gett ut sin sjätte bok i Danmark – en av hans bästa mysterier betitlad Dødens hus (La Maison Assassinée, 1984).

Julian Rambene är en annan av Klims fasta författare, hans senaste heter Hændligt Uheld (Accidents Will Happen, 1995), där han presenterar sin nya kvinnliga huvudperson Renata Fechter, som på grund av De Grönas valseger väljs till ledare för nystartade Miljöpolisen, som har till uppgift att avslöja miljösvindlerier. Det är en verkligt spännande thriller om olaga dumpning av atomsopor.

Böcker efter TV-manuskript

Klim har i år gett ut sin tredje roman av Peter Cave. Författaren skriver böcker efter TV-manuskripten om skotske Jim Taggart. Nya titeln är Dødbringende Fortid (Fatal Inheritance, 1993) och handlar om hur Taggart hamnar på ett hälsocenter för att avslöja den som mördar medlemmar i ägarens familj.

Förlaget har också introducerat en ny dansk amatördetektiv med det klingande namnet Bernhard Barthofin Braasch, skapad av författaren Tue Holm Christensen, som redan tidigare kommit med två böcker om samme man. Titlarna är Fejlskud och Overtræk, båda från 1996.

Peter Lovesey, som också är populär i Sverige, är aktuell med sin senaste roman om Peter Diamond: Farlig Gæstoptræden (The Summons, 1994).

Naturligtvis har Danmark berikats med Stephen Kings sexbandsföljetong Den Grønne Mil (The Green Mil, 1996). Tillika har vi fått Rose Madder, Desperation och Regulatorerne av samma författare.

I Danmark rider vi också på kultvågen med The X-Files. Strengt Fortroligt är den senaste. Tidigare har förlaget Vinten gett ut Goblinerne och Hvirvelvind (The Goblins, 1994 och The Whirlwind, 1995). Likaså har Semic-Interpresse gett ut åtta 128-sidiga böcker som innehåller koncentrat ut TV-serien.

För att återvända till Vinten i Egmont-koncernen så har de gett ut två romaner av en författare som blivit riktigt populär i Danmark, skaparen av TV-serien Widows (på danska Enkerne), nämligen Lynda La Plante, och det är böckerna Widows 1 & 2 (1983 och 1985), båda utgivna som Enkerne och samtidigt släpptes uppföljaren från 1995, She’s Out – på danska Hun Er Ude, i januari kom Udstødt (Cold Shoulder, 1994), Robert Ludlums Vogternes Broderskab (The Apocalypse Watch, 1995) har också getts ut.

Filmer blir alltid böcker

I Danmark har vi fått som tradition än när det dyker upp en film så kommer den också som bok. Det gäller för Carl Hiaasen, Donald E. Westlake, Peter Barsocchini och den nya David Baldacci, som är aktuella med Striptease, En To Mange, Mission: Impossible och Farligt Øjenvidne (Strip Tease, 1996, Two Much, 1975, Mission: Impossible, 1996 och Absolute Power, 1996). Från samma förlag fick vi den länge efterlängtade återbekantskapen med Jonathan Kellermans Dr. Alex Delaware i Kolde Spor (Self-Defence, 1995). De presenterade också den nye thrillerkometen John J. Nances Pandoras Ur (Pandoras Watch, 1996), en verkligt spännande luftfartsthriller, för danska läsare.

År 1995 blev den unge danske författaren Dennis Jürgensens rysare Sidste Time både en mycket sevärd film och en populär bok. Nu har han följt upp framgången med Mørkeleg, både som film och bok med samma resultat. Den bygger på den gamla ”mordsällskapsleken”, att det bland aktörerna finns en mördare och den skall man försöka avslöja innan vederbörande begår de fiktiva morden – fast här begås de på riktigt.

Vinten har sedan sist gett ut Mario ”Godfather” Puzos nya roman Den Sidste Don (The Last Don, 1996), en enormt spännande och fängslande historia i maffiakretsar. Förlaget har också gett ut Jack Higgins bok Den Sidste Ordre (Thunder Point, 1993) samt Mary Higgins Clarks lilla rysare Glade Jul (Silent Night, 1996), vilket gör förlaget särskilt intressant för spänningshungrande läsare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22