Varför finns det inga pusseldeckare i Sverige?

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-1, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

På många håll i världen finns pusseldeckare, men inte några svenska. Konnässörerna kan skaffa, men i vanliga affärer finns inga.

Nej, vi talar nu inte om böcker. Visserligen är den klassiska pusseldeckaren inte en genre som dominerar deckarutgivningen, men nu gäller det riktiga pussel. Pussel med deckargåtor.

Förresten säljs deckarspel inte särskilt mycket i Sverige. Det enda riktiga deckarspelet just nu på marknaden är klassikern Cluedo. Det skapades i England 1944 av Anthony E Pratt, men först 1946 köptes rättigheterna av ett engelskt spelföretag. Och inte förrän 1950 kunde man, på grund av pappersbristen efter kriget, börja producera. Till Sverige kom det först 1975.

Nu är det ett av världens mest sålda spel. i över femtio länder, med en total upplaga på 70-80 miljoner exemplar. Men i Sverige är det ingen storsäljare – det har en stadig men inte uppseendeväckande försäljning.

På de internationella deckarkongresserna hålls turneringar i Cluedo, och Sveriges färger har med den äran försvarats av Ulla Trenter.

Sherlock och Titanic

Under åren har förstås en hel del sällskapsspel med deckar- och agentanknytning producerats. För ett par år sedan såldes Sherlock Holmes-spelet, ett annat var Brottsplats Titanic. Det är en Cluedo-variant med den extra finessen att det gäller att avslöja mördaren innan fartyget sjunker.

Många äldre minns förstås Tjuv och Polis, men där är det mera som i en modern action-film men mycket bovjagande och inte så mycket huvudbry.

Fler Cluedo-varianter finns, t ex Orient Express som fanns för några år sedan. Men också spel med mer blodiga inslag. I början på 80-talet såldes Assassin!, ett spel där deltagarna skulle skaffa pengar genom att begå en rad brott, och för pengarna köpte man lönnmördare och försökte ta livet av medspelarna. Stor moralisk panik utbröt, Alga sålde ut och slutade producera nya spel 1984. Och efter statsministermord har det inte känts lämpligt att ta upp det igen.

Men till julen 1995 kom ett spel där spelarna bl.a. kan ta livet av figurerna på spelplanen: Faster Agathas testamente. Rika faster Agatha har dött, och alla miljonerna – kommer att gå till en av tolv (varav en katt) tänkbara arvingar. Och för spelarna, som kan styra flera spelpjäser, gäller det att befinna sig på rätt plats i rätt ögonblick, eller – som sagt – vara den siste överlevande. Fem livsfarliga fällor finns, en trappa att ramla ner för, en stege att falla från, en staty att hamna under, en kristallkrona att få i huvudet och en öppen spis att brinna upp i.

IKEA-vana hjälper

Jodå, på spelplanen finns allt detta i modell. Det tog mig 45 minuter att plocka ihop plast- och pappbyggsatserna. och god hjälp hade jag av mångårig vana vid både modellbygge och Ikeainstruktioner. Men slutresultatet är imponerande.

Det finns också en detektiv. Men hans enda speluppgift är att förflyttas fram till ytterdörren, och då slutar spelet. Här finns alltså inga gåtor att lösa. List och bluff och ett sinne för elakheter (som fia med knuff alltså) är vad som behövs.

Cluedo-modellen, där man skall komma på en lösning uti från ett antal ledtrådar, är den ”vanliga” deckarmodellen. Men kanske kommer också i Sverige, om importören tror att det kan sälja, ett spel som mer liknar deckaren. Amerikanska Crack the Case är korta beskrivningar av t.ex. en brottsplats, och några frågor. Spelledaren har historien bakom, och spelarna skall genom att ställa frågor (som bara får besvaras med ett fåtal fraser, i första hand ja och nej ) komma framtill rätt svar vad som hänt. Lite likt 20 frågor alltså. Och mycket likt sådana deckartävlingar som ibland finns i veckotidningar, där man utifrån en berättelse skall komma fram till gåtans lösning. För de deckarläsare som gillar att fundera över intrigens mysterier kan ett sådant spel vara roligt.

Deckarpussel

Och då kommer vi in på pusseldeckarna/deckarpusslen. Det är pussel, alldeles vanliga pussel, som dessutom har en liten detektivnovell som komplement. Novellens gåta kan man lösa med hjälp av vad som syns på pusselbilden. För den trögtänkte finns lösning med.

Det mesta av ovanstående lärde jag av Dan Glimne, en av Sveriges få frilansande spelexperter, spelpåhittare och spelskribenter (som i vinter kom ut med Pokerhandboken på Wahlströms förlag). (Dessutom medförfattare till thrillern Lastdjuret som 1982 fick hedersomnämnande av Expressens Sherlockjury.)

Han berättade på årets sista möte i Sällskapet Deckarvännerna om spelens historia, olika spels uppbyggnad och alltså om deckarspel. Bara kort berörde han den nya spelmarknaden, datorspelen, där det också finns deckarvarianter.

Men, som sagt: Deckarspel, som är storsäljare i t.ex. England och USA, går knackigt här. Några klara svar har Dan Glimne inte på den frågan, bortsett från att sociala och kulturella olikheter förstås spelar roll. Frågan kan bollas över till denna tidskrifts läsare, kompletterad med utgivarens oro över att detta måhända kan vara en indikation på att intresset för deckare minskar..?

Så illa skall det väl inte vara. Men de mötesdeltagare som prövade på Cluedo för första gången blev riktigt gripna. Vill ni själva pröva så säljs nuvarande agenten Algas, vars rättigheter gick ut vid årsskiftet, kartonger ut i butikerna. Nya rättighetsinnehavaren Hasbro Sweden skall göra vissa uppfräschningar och tillverka nya, och räknar med att nya spel (men med samma regler) kommer under våren.

PS Sällskapet Deckarvännerna, som fyllde 20 år i höstas, är en förening öppen för alla vänner av deckare och närbesläktad litteratur. Vi träffas en gång i månaden, ofta tillsammans med någon aktuell författare, eller med någon expert (polis, kriminolog, rättsmedicinare etc.), och understundom går vi på teater eller ser en film. Intresserade kan skriva en rad till Deckarvännerna, c/o Strandell, Hornsgatan 57, 118 49 Stockholm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22