Var Vlad verkligen tyrannisk och blodtörstig

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Av Helmuth Glöck

I Dast 2/97 skrev Birgitta Härner om 100-årsfirande Draculas hemska dåd i och utanför böcker och filmer. Det finns andra åsikter också. Här ställs den kanske berättade frågan om


Vlad Tepes, förebilden till Bram Stokers figurgreve Dracula, framställs både i boken och på film som en grym och blodtörstig tyrann. Delvis stämmer den bilden, framför allt om man tillhörde hans motståndare.

Tepes fick sin utbildning i Turkiet, och där lärde han sig också hur man tar hand om sina fiender. I Rumänien, och framför allt i Transsylvanien, betraktas han dock som en hjälte. Han var en god härskare, som tog väl hand om sitt folk. Han krävde lag och ordning, avskydde lögner och svek. Mot sina fiender, inre såväl som yttre, visade han däremot ingen misskund. Han avskydde innerligt det vi idag kallar korruption. Ve den fogde som försökte sko sig själv på folkets bekostnad.

Vlad Tepes var en framgångsrik fältherre, trots att han aldrig förde ett erövringskrig i ordets egentliga mening. I första hand försvarade han sitt land och sitt folk mot invasionsförsök utifrån, framförallt från turkarna. Han hade inte mycket till övers för den kulturen utan vägrade styvnackat att falla undan för invasionsförsöken.

Alla fasansfulla historier om hur han njöt av att knuffa ner sina fiender och spetsa dem på pålar, bör nog tas med en nypa salt. Visst lär det ha förekommit, men i de flesta fall fick nog offren bara vad de förtjänade.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22