Var pojkbokens indianhjälte Hjortfot en simpel förrädare?

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

”Den unge shoshoneindianen hade långt, svart hår, som föll ned på hans axlar och kröntes av ett par örnfjädrar. Han var underbart välbyggd, smidig i sina rörelser, med stora svarta ögon som voro skarpa och genomträngande men samtidigt vänliga”.

Så här beskriver den amerikanske författaren Edward S. Ellis (1840-1916) sin romanhjälte Hjortfot, som var mycket populär i Sverige på 40-talet via böckerna med de gröna ryggarna från B. Wahlströms förlag, försedda med underbart vackra och fantasieggande färgomslag signerade David Ljungdahl.

Edvard Sylvester Ellis var en lärare från New Jersey som först skrev en rad läroböcker i skilda ämnen men blev världsberömd när han började skriva sina närmare 100 äventyrsböcker. De flesta skildrade indianstrider och nybyggarliv i Kentucky där Ellis rekorderlige vite spejare Simon Kenton slogs mot fientligt sinnade indianer men umgicks kamratligt med sin vän Hjortfot, en ung shoshoneindian och hövdingeson vilken som barn blivit tillfångatagen och uppfostrad av vita och blivit kristen.

När vi småpojkar läste om Hjortfots spännande äventyr på 40-talet framstod han alltid som en ovanligt ädel och självuppoffrande hjälte men läser man om böckerna idag framstår berättelserna som både fördomsfulla och rasistiska. Hjortfot själv är ju en förrädare som sviker sitt eget folk och ställer upp på de vitas sida i alla bataljer. Detta påpekar Kenneth Ahlborn och Urban Nilmander i sin underbart nostalgiska praktvolym Alla tiders bokserie, en hyllning till B. Wahlströms klassiska bokserier för pojkar och flickor rikt illustrerad med massor av läckra färgreproduktioner av bland annat David Ljungdahls bokomslag.

I böckerna om Hjortfot är nästan alla indianer utom huvudpersonen onda och blodtörstiga medan däremot de flesta vita, med undantag för överlöparen Simon Girty, är goda och ädla. Indianer kallas genomgående för rödskinn och svarta skildras på ett mycket förnedrande sätt, till exempel den väldige Jethro Juggens i Ljudlösa steg. Det här var den första Ellisroman som kom ut i svensk översättning 1897. Men det var på 30- och 40-talen som Ellis romaner blev riktigt populära och speciellt då de nio böckerna om Hjortfot.

Ellis vände sig ofta direkt till sina läsare i texten och Hjortfot på prärien avslutas så här:

”… och här måste vi stanna för den här gången”.

Hjortfots sista strid inleds så här: ”Jag skall redan nu i första kapitlet avslöja en hemlighet för er mina unga vänner”. I den här boken dör Hjortfot tragiskt, men inte under någon eldstrid med fientligt sinnade indianer utan av brustet hjärta. Hjortfots älskade son Paul och hans hustru Naomi blir av misstag ihjälskjutna av vita nybyggare under ett indianöverfall.

Pastor Griffith vakar vid Hjortfots dödsbädd och hör honom viska: ”Gud är god. Gud skall taga Hjortfot till hans Naomi och hans lille Paul. Hjortfot dör för den vita mannen – farväl!”

Med en sista ansträngning räckte Hjortfot den sorgsne prästen handen. ”Åter rördes hans läppar och Griffith kunde endast uppfatta orden Paul och Naomi och då han blickade in i hans ansikte såg han att shoshonen Hjortfot var död”.

Ibland lät Ellis historiska kändisar dyka upp i Hjortfots väg, i Hjortfot på prärien möter han utforskarduon Lewis & Clark. I denna roman dyker även den omtänksamma tant Dinah upp och gör på ett ställe i boken i ordning en matsäck åt Hjortfot i vilken hon lägger detta lilla meddelande:

”Överst i packen finns det lite kakor som är särskilt för dig”.

Edward S. Ellis första bok, Set Jones or The Captives of the Frontier kom ut i USA 1860 och såldes då i den sensationellt stora upplagan av nästan en halv miljon ex. Den hade ett lockande färgomslag, var producerad för att kunna säljas billigt och anses vara en av de första i den bokgenre som senare kallades ”dime novels” vilket syftade på bokpriset 10 cent – en dime.

BÖCKERNA OM HJORTFOT

Hjortfot

Hiortfot i Klippiga bergen

Hjortfot i vildmarken

Hjortfot och nybyggarna

Hjortfot och pälsjägarna

På strövtåg med Hjortfot

Hjortfot på prärien

Med Hjortfot på äventyr

Hjortfots sista strid  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22