Van Veeterens sista sommar

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

I sommar kommer Håkan Nessers tionde och sista bok om kommissarie Van Veeteren. Romanen har titeln Fallet G och handlar om en historia som ligger femton år bakåt i tiden, Kommissarien har hunnit bli 65 år gammal, färdig för pensionen och vill stänga igen sitt livs cirkel.

Nästan samma sak är det för Nesser. Han har skrivit om Maardams poliser i ett decennium och tycker att nu kan det vara nog. Men troligen kommer han att fortsätta med kriminella intriger även i kommande böcker. Han tycker att människors relationer är intressanta. De blir ett psykologiskt spel där han som författare tar möjlighet att utforska ondskan.

Efter poliserna i Maardam har Nesser ett nytt projekt på gång. Han har börjat skriva på ett psykologiskt gåtmaterial, en gammal historia om svek och skuld som går igen – ett vanligt tema i hans produktion. Nu utspelas allt i Sverige, men metodiken i skrivandet förblir densamma.

Håkan Nesser säger sig vara beroende av att lägga kapitel till kapitel och skriver därför tio sidor om dagen – först för hand i ett block med svart tuschpenna, Pilot 0.7. Sedan för han över varje kapitel till sin dator och sedan är det dags för det han anser är det mest njutningsfyllda: att läsa, stryka och förbättra. Där är det den gamle svenskläraren som lever upp.

I fortsättningen ska läraren få mer spelrum. Efter tio år med ett par böcker om året ska Nesser bli ”seriös” och bara ge ut romaner vartannat år.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22