Välj seklets uslaste omslag böcker att vinna

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1999-1, Artikel

Man har i många olika sammanhang börjat nedräkningen inför millennieskiftet och det är hög tid att utse 1900-talets allra sämsta bokomslag i kriminal- eller spänningsgenren.
Ni välkomnas att sända in förslag, gärna med ett foto som föreställer ett omslag ni irriterar er på.
Men det kan också räcka att ni uppger bokens titel och författarens namn, så kan vi säkert hitta den och syna omslaget närmare. Och vi begränsar oss till böcker utgivna i Sverige, men därmed hindras inte att det är utländska romaner i översättning.
Som exempel på ett riktigt uselt omslag ser ni här en Bonniersutgåva av Agatha Christies Mordet i prästgården. Att det föreställer en död kvinna, som ligger ute i gräset med blod i mungipan, måste anses som falsk varudeklaration, då inget som helst kvinnomord förekommer i den romanen.
Bokens enda dödsfall är när gamle överste Prothero blir skjuten i huvudet inte ute i trädgården utan sittande inne vid sitt skrivbord.
Kan ni ge exempel på ännu sämre omslag, så ligger ni bra till för att vinna bokpriser, som DAST Magazine delar ut. Det gäller ingen omröstning. En kunnig och av vedermödor ärrad DAST-panel kommer att ta ställning till förslagen och fatta ett beslut som inte kan överklagas.
Ett omslag kan vara dåligt på många sätt. Det kan vara ett fel som till exempel stackars P. D. James har råkat ut för; att baksidestexten är till en helt annan roman än den, som finns mellan pärmarna. Eller så kan det konstnärliga vara uselt. Men värre är rena faktafel, om hjälten avbildas framför Eiffeltornet i en Londondeckare.
Ett vanligt fel, som knappast räcker som motivering till seklets uslaste omslag, är om huvudpersonen avbildas blond och arisk, fast han eller hon enligt romanen är brun eller svarthårig.
Felet måste då kombineras med ett annat.
Möjligen att personen med fel hårfärg är vänsterhänt men håller pistolen i högernäven.
Vad historiska spänningsromaner beträffar kan vi överse med om någon bär The Gordon Highlanders uniform av 1902 års modell redan i slaget vid Waterloo 1815. Felen bör vara av sådan kaliber att den ansvarige kan kallas ett riktigt klantarsel.

Skicka ditt förslag till
DAST Magazine
Box20010
161 02 Bromma
Märk kuvertet ”Klantarsel”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22