Vad man kan hitta efter lördagszappandet: Kommissare Gently

Mar 20th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Artikel

Av KJELL E GENBERG

Ibland händer det saker som fångar ens intresse när man zappar mellan olika program på TV. En tråkig lördagskväll får några veckor sedan hade jag gjort det jag skulle men hittade just ingenting att titta på till kvällsfikat. Plötsligt fångade mina öron upp omisskännlig 60-talsmusik. Klockan var någon minut över åtta om aftonen och det som visades på Kanal 9 var ännu en av alla dessa engelska deckare. Den här hette Kommissarie Gently och utspelade sig i början av 60-talet, den tid som var omvälvande för mig och många andra i min generation.

Gently och hans sidekickGeorge Gently, spelad av Martin Shaw, är en kriminalkommissarie som är alltför hederlig för att gillas av en poliskår med korrupta inslag, vilket gjort att han hamnar i County Durham i Northumberland där han blir chef för, och lite kompis med, sin underhuggare inspektör John Baccus (spelad av Lee Ingleby, båda på bilden intill), en lagom inskränkt landsortspolis med åsikter som Gently inte alltid gillar.

Jag trodde att det som vanligt var en serie gjord av BBC:s vanliga manusförfattare. Det avsnitt jag såg hade sina goda sidor, var rätt spännande och samspelet mellan Gently och Ingleby var så kantigt att spänningen mellan dem blev intressant. Nästa lördag såg jag avsnittet från början och fann att historierna var baserade på böcker skrivna av den för mig helt okände brittiske författaren Alan Hunter.

46 böcker, ingen på svenska
Jag började utan framgång söka efter honom i de böcker om författare jag hade, men på nätet fick jag napp. Hunter hade mellan åren 1955 och 1998 skrivit en bok om George Gentlys äventyr i polisbranschen varje år. 46 stycken. Underligt nog tycks ingen finns på svenska, i alla fall ingen jag lyckats lokalisera.

I böckerna arbetade Gentle i Norfolk men lokaliteterna flyttades till Northumberland eftersom BBC lockade pengar från North East Content Fund. Mer stålar kom in 2010 och året efter spelade man in fjärde serien som visades i England samma höst.

Alan HunterAlan Hunter var från början bonde, född 1922 i Hoveton i det Norfolk han skildrade och ägde en tid ett antikvariat.  Han skrev noveller och historienotiser för lokalpressen och medan han reparerade flygplan åt Royal Air Force under andra världskriget publicerades hans diktsamling The Norwich Poems (1944). Efter kriget gifte han sig med Adelaide Cooper och fick en dotter och 1950 skaffade han sig en bokhandel.

Filmades efter författarens död
Efter att ha skrivit böckerna om kommissarie Gently pensionerade han sig i byn Brundall i Norfolk där han fortsatte att intressera sig för lokalhistoria och segling. Han avled i februari 2005. Två år senare hittade någon på BBC hans böcker och “översatte” hans bok Gently Go Man till TV-format. Det blev lyckat och året därpå gjordes inspelningar av Gently Where The Roads Go (under titeln The Burning Man) och Bomber Moon. Ytterligare två serier filmades 2009 och 2010.

Kanske är det bra att Alan Hunter slapp se resultatet. Av de bokgestalter han skapade är det bara kommissarie Gently själv som finns kvar i någorlunda befintligt skick.

Dock finns lite kvar av den pusseldeckarkänsla som böckerna innehåller. Hunter beundrade Georges Simenon och det finns likheter mellan Gently och Maigret. Båda var piprökare, men det var Hunter också.

Alan Hunter levde hela livet i Norfolkområdet, blev känd också som lokalhistorier och naturfilosof som gillade att segla sin jolle. Han tog gärna ett glas med vännerna på den lokala puben där han ibland identifierade sig som zenbuddist, men en som ogillade organiserad religionsutövning.

Bibliografi

  • The Norwich Poems (1944)
  • Gently Does It (1955)
  • Gently by the Shore (1956)
  • Gently Down the Stream (1957)
  • Landed Gently (1957)
  • Gently Through the Mill (1958)
  • Gently in the Sun (1959)
  • Gently with the Painters (1960)
  • Gently to the Summit (1961)
  • Gently Go Man (1961)
  • Gently Where the Roads Go (1962)
  • Gently Floating (1963)
  • Gently Sahib (1964)
  • Gently with the Ladies (1965)
  • Gently North-West (1967)
  • Gently Continental (1967)
  • Gently Coloured (1969)
  • Gently with the Innocents (1970)
  • Gently at a Gallop (1971)
  • Vivienne – Gently Where She Lay (1972)
  • Gently French (1973)
  • Gently in Trees (1974)
  • Gently with Love (1975)
  • Gently Where the Birds Are (1976)
  • Gently Instrumental (1977)
  • Gently to a Sleep (1978)
  • The Honfleur Decision (1980)
  • Gabrielles Way (1981)
  • Fields of Heather (1981)
  • Gently Between Tides (1982)
  • Amorous Leander (1983)
  • The Unhung Man (1984)
  • “Once a Prostitute” (1984)
  • The Chelsea Ghost (1985)
  • Goodnight, Sweet Prince (1986)
  • Strangling Man (1987)
  • Traitor’s End (1988)
  • Gently with the Millions (1989)
  • Gently Scandalous (1990)
  • Gently to a Kill (1991)
  • Gently Tragic (1992)
  • Gently in the Glens (1993)
  • Bombers Moon (1994)
  • Jackpot! (1995)
  • The Love of Gods (1997)
  • Over Here (1998)
  • Gently Mistaken (1999)
Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22