Utbildning i London blev familj i Tyskland och akademiprisad bok i Sverige

Dec 10th, 2019 | By | Category: 2019-12 dec, Artikel

Malin får priset av Nisse SchermanMalin Thunberg Schunke fick Svenska Deckarakademins debutantpris för 2019. Själva priset delades ut när hon besökte Deckarvännerna i november för att berätta om sin bok. På bilden tillsammans med prisutdelare Nisse Scherman från Deckarakademin.

Malin trodde inte att hennes manus skulle ges ut men chansade i alla fall till Piratförlaget. Och där tyckte Maj Sjöwall att det skulle ges ut.

— Att få priset gör mig överväldigad, stolt och otroligt tacksam. När man är i början av sitt skrivande känns det lite som att ha fått högsta betyg i studentexamen, eller snarare att ens baby, boken, fått det.

Malin Thunberg kommer från Skövde, läste juridik i Uppsala och blev efter examen åklagare i Stockholm. Men så tog hon ett års tjänstledighet för att läsa internationell straffrätt i London.

Hannover
Det fick ett par konsekvenser, dels en tysk studiekollega vilket blev Thunberg Schunke och tre barn i Hannover, dels att hon skrev fackböcker om gränsöverskridande brottsutredningar inom EU, blev docent i straffrätt i Uppsala på distans.

2013 skrev hon en fackbok, Whose responsibility, som tar upp vem som har ansvar för att mänskliga rättigheter hålls uppe när flera stater tillsammans utreder brott över nationsgränserna. Där finns förstås personer som är misstänkta, tilltalade, vittnen och målsäganden. Men visst är vi skyddade av den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter? Men hon insåg att enskilda individer kunde hamna i en sämre ställning än om de utretts bara i ett land.

Så det fortsatte hon att fundera på när boken var klar och började fantisera över hur det skulle bli om man på semester hamnade i ett terrorattentat, skulle bli misstänkt och hamna i ett helt annat rättssystem än det man känner till hemma.

Det blev intrigen, startpunkten i hennes bok, Ett högre syfte. På några minuter har Amir förvandlats från familjefar och sprallig festprisse till fånga i ett av Frankrikes mest brutala fängelser.

Det är ren fiktion, men, säger Malin, det skulle kunna hända i verkligheten, eller vara ännu värre.

— Min ambition har varit att skildra det juridiska så verklighetstroget som möjligt och beskriva hur stater gör när de utreder gränsöverskridande brottslighet.

Huvudpersonen upptäcker att han som terroristmisstänkt helt plötsligt saknar många mänskliga rättigheter som han trott vara självklara i Sverige.

— Jag ville skildra vad som kan hända också i en rättsstat när rädslan för terror kan sätta de vanliga garantierna ur spel, även när man följer de juridiska reglerna. Så när jag behövde någon som skulle utreda brottet så valde jag inte det vanliga nationella perspektivet med en polis eller journalist utan jag ville ha det internationella perspektivet, för det saknas ofta i skönlitteraturen. Numera samarbetar länder allt oftare.

MalinEurojust i Haag
I centrum för detta utredande står Eurojust i Haag, EUs straffrättsliga organ med 28 nationella medlemmar som representerar sina egna länder vid gränsöverskridande utredningar. Malin valde en svensk åklagare, Esther Edh som sin andra huvudperson.

— Det var mitt självklara val eftersom jag varit åklagare, ett drömjobb, och så kunde jag leka åklagare vid skrivbordet.

Men hon upptäckte att hon behövde en person till. För tre år sedan köpte familjen ett förfallet hus på Sardinien och mitt i det arbetet med kaotiska och charmerande italienare fick hon idén till Fabia Moretti, också på Eurojust.

Malin har inte arbetat på Eurojust men nu har hon sedan ett par veckor varit på besök där. Det är nämligen så att man har en svensk presschef, och hon läste boken.

— Spännande att se platsen i verkligheten!

Vi läsare ska få träffa Esther och Fabia i nästa utredning som gäller ett fall som berör Sverige, Polen, Rumänien, Italien och Tyskland. Den boken kommer enligt planerna till nästa sommar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22