Upptäckt i Skåne: Unik vikingsk runsten omdefinierar vår historia

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-1, Artikel

Av VÅR UTSÄNDE EUGEN ENTE

Ett unikt tidsdokument har visats upp i Malmö under oktober och november. Vid utgrävningar i södra Skåne hittades en okänd runsten som i ord och bild berättar om hur vikingakonungen Erik åkte till ett oupptäckt land i väster. Där mötte han det förunderliga ankfolket och tog en vacker ankprinsessa till sin gemål. Svenska historiker debatterar redan om hur detta fynd kan kopplas till den omåttliga popularitet ankor har i uråldriga svenska riter, kanske främst manifesterad i den vördade julaftonstimme som svenska folket troget dedicerar åt ankornas liv och öden.

Historieprofessorn Dick Harrison avtäckte den restaurerade runstenen och berättade om dess betydelse för vetenskapens tolkning av Sveriges historia.

Sanning? Kanske det.

Stenen var dragplåster för utställningen Duckomenta i vilken ankor av olika slag turnerat Europa runt i cirka tjugo år.

Konstnärer som Andy Warhol, Roy Lichtenstein med flera försökte med 60-talets popkonst att bryta ner gamla värderingar och sudda ut gränserna mellan konst och populärkultur.

Det tyska konstnärskollektivet InterDuck har sedan 1982 gjort pastischer på kända konstverk, sedda ur ett disneyanskt ankperspektiv.

Genom åren har de tolkat en mängd olika verk, från fornlämningar till modern konst, allt utfört med stor hantverksskicklighet och kännedom om originalens material och teknik.

Utställningen visades i Kulturhuset Mazetti, där Seriefrämjandets Serie-center är beläget, och invigdes av Lasse Åberg, som själv gjort sig känd för konstnärliga omtolkningar av Disneys menageri.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22