Uppsala Crime Night – spännande träffpunkt

Jun 5th, 2008 | By | Category: 2008-3, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Lite överallt i Sverige hittar man små föreningar som inviterar författare och andra intressanta personer för att hålla föredrag inför en för det mesta entusiastisk publik. I Sollentuna finns föreningen Skönlitterära Författarsällskapet Stockholm Nord, i centrala Stockholm Deckarvännerna. Sedan fyra år tillbaka har Uppsala fått Crime Night som samlar sina föredragshållare på Kulturbaren, Vaksalagatan, för mingel, mat och föredrag.

Till skillnad mot de huvudstadsnära sällskapen tar Uppsala Crime Night inträde – vilket inte tycks inverka menligt på publiktillströmningen.

Broberg och LundströmSedan eldsjälarna och författarna Ulf Broberg och Peter Lundström (bilden) startade projektet 2004 har de flesta av deckarvärldens storheter talat i Kulturbarens matsal. Ofta har de fått dela sin tid med någon kunnig person från polisen, åklagarväsendet, juridiken eller de som låser in våra busar. Ett ämne som tydligen varit på tapeten extra ofta är mordet (kanske två) och mordförsöket i Knutby, en liten by i Uppsala kommun.

När jag var där för ett par veckor sedan försökte TV4:s Janne Nordling förklara bakgrunden till det såpaliknande drama som inträffade i Knutby. Han hyste lite tvivel om hur ”barnflickan” Sara Svensson var så kriminellt oskuldsfull som media framställde henne: hon misslyckades med att mörda Helge Fossmos första fru (efter en attack med hammare mot henne blev hon inte polisanmäld men bortmotad från den kristna gemenskapen) och hon skaffade flera handeldvapen av vilka den sist köpta fungerade. Mordnatten skaffade hon extra stora skor, klädde ut sig och lyckades döda Fossmos fru och nästan ta ihjäl pastorns senaste älskarinnas man. Sen kom det fram att Fossmo via handpåläggning i både fysisk och mental mening tubbat flickan till att ta död på frugan.

Jan NordlingOmslag till sanningen och nådenJan Nordling har skrivit en bok om händelserna i den lilla byn.

Helge Fossmos försvarsadvokat Ola Nordström tog upp målet ut försvarets synvinkel. Intressant och givande för den som liksom jag hängt med i media (som mest återgivit polis och åklagares synvinkel eftersom den varit intressantast).

Efter den 16 juni tar Crime Night sommaruppehåll. Till skillnad mot många andra sällskap är Crime Night öppet för allmänheten – den som beställer biljett kan vara säker på att komma in.

Program 16 juni: Kvällens författare är Jan Arnald (Arne Dahl).  Kvällens gäst är Uppsalaadvokaten Stefan Wallin, som berättar om arbetet med att försvara den misstänkte och i tingsrätten dömde mannen för mordet på Tubay. Tingsrätten dömde nyligen till livstids fängelse, men målet ska prövas av hovrätten.

Mer information finns på www.crimenight.se

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22