Uppdrag mord: Filosofisk deckar-TV

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Artikel

Det var meningen att TV-serien Uppdrag mord skulle läggas ner. Annonsörerna fann den alltför egensinnig för att vara värd att satsa pengar på. Men folket bakom serien gav sig inte. De spelade in en film om gänget i Baltimore i stället.
I Sverige återkommer serien i höst. Det finns ett par dussin avsnitt kvar att visa.
Många menar att detta är den bästa fiction som visats i svensk TV. Det är kanske att överdriva – men nog är serien bra!
Realismen kan ibland kännas påfrestande när detektiverna på mordroteln både psykiskt och emellanåt fysiskt ger sig på en misstänkt i förhörsrummet. Man vill ju så gärna att lagens människor ska vara goda människor. I Uppdrag mord har karaktärerna i stället vanligt folks egenskaper. De engagerar sig och de kan till och med begå brott.
Som DAST tidigare berättat bygger serien på en faktabok av journalisten David Simon och det var Paul Attanasio som skapade TV-avsnitten.
I USA heter den Homicice – Life on the street och kom i rutan 1993. Kritikerna föll genast och serien har överösts med superlativ och TV-priser. Den har nominerats till Emmypriset 17 gånger och fått det fyra.
Det blev en chock för många när det bestämdes av NBC att Uppdrag mord skulle läggas ner och ersättas av World’s most amazing videos. Däremot inte som någon direkt överraskning eftersom kvalitetssatsningar kostar pengar och ofta vänder sig till en selektiv krets av människor. Uppdrag mord har i princip varit nedläggningshotad sedan starten. Skälet till att den fick fortsätta så länge var att den gav TV-bolaget status.
När så skadespelaren Andre Braugher, som spelade den populäre detektiven Pembleton, hoppade av sjönk tittarsiffrorna ytterligare och då slog NBC:s ledning till.
Men man lämnade en lite öppning. I februari i år visade man en två timmar lång TV-film kallad Homicide: the movie. Det har gått en tid sedan serieavsnitten och mordrotelns chef Al Giardello (spelad av Yaphet Kotto) kandiderar till posten som borgmästare och blir skjuten under ett offentligt möte. Han svävar mellan liv och död på sjukhus och mordrotelns folk – Bayliss, Lewis, Munch, Pembleton och alla de andra (även de tidigare utskrivna) samlas för att fånga skytten.
Det är inga vanliga såpaskådisar som fyllt rollistan. I Uppdrag mord är alla skådespelare väl skolade. Deras gestaltningar blir alltså sammansatta, inte minst för att manuskripten är så välgjorda. Och mitt i alltsammans talar man om de stora mänskliga frågorna: vad är meningen med livet, finns Gud och hur överlever man att jobba som polis utan att förlora förståndet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22