Uno Palmström är död

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

Av OLOV SVEDELID

En söndagsmorgon. Ett telefonsamtal. En chock. ”Uno Palmström är död”. Ibland vägrar medvetandet att fatta ett budskap, så var det denna gång, denna ljusa vårsöndag gick som i ett slag över i mörk höst.

Uno var en av våra stora författare i kriminalgenren och debuterade 1976 med Kuppen och skrev omedelbart in sig bland de mest lovande och med de följande böckerna visade han att löftet höll. Prisbelönt, översatt, filmad. Självklart valdes han in tidigt i Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm, FKIS, och blev genast tongivande i sällskapet. Hans synpunkter var alltid kloka, övertänkta eller spontana, han hade den breda erfarenheten om litteraturens och genrens villkor, insikterna om förlagshantering, kontaktnätet som han alltid välvilligt ställde till vårt förfogande, idérikedomen, som gjorde honom till den mångfacetterade kulturpersonlighet han var.

Andra må vittna om hans tid som förlagschef och chefredaktör, här vill jag bara minna om Uno som vän och medbroder. I kamratkretsen var han en sällskapsmänniska utan dess like. Hans outtömliga fonder humor täckte hela skalan från finstämda skämt till det burleska – vad vi har skrattat åt och med Uno! Inget hade ett sådant varmt leende, ingen hade ett så smittande skratt, ingen var så inspirerande.

På senare år fick han en enorm arbetsbörda och han förmådde inte träffa oss så mycket som han önskade, men när det gick kom han till oss – och var efterlängtad. Dessutom tog han en skapande paus i skrivandet, men åren rann iväg och till sist fick han den välkända författarångesten: kan jag fortfarande? Duger jag? Blir det bra? Djupt inom sig kände han att en återkomst krävde den bästa bok han någonsin skrivit. Men han var på gång, han hade en utmärkt historia och hade kommit över de tekniska problemen om överåriga huvudpersoner. Nu blev den boken aldrig skriven. Vi saknar mer än ord kan beskriva den litterära återkomsten och vännernas vän Uno Palmström!

Uno Palmström ligger begravd vid Högalidskyrkan i Stockholm, inte långt från huset där han bodde med sin familj.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22