Unni Lindell slutar som deckarförfattare

Feb 24th, 2008 | By | Category: 2008-2, Artikel

Unni LindellAv Lotta Bråding

Unni Lindell är nu myndig som författare: På 21:a året kom Honungsfällan som ska bli sista kriminalromanen.

Unni Lindell är känd som ”deckardrottning” i både Norge och Sverige. Faktum är att hon gett ut mer än 40 böcker – men bara sex av dem är kriminalromaner. Trots det är det böckerna om kriminalpolisen Cato Isaksen som gett henne det rojalistiska epitetet.

I höstas gick hon ut med att hon nu ska sluta skriva deckare. Den sjätte boken om Isaksen heter Honungsfällan och utges i Sverige av Piratförlaget.

– Jag tror att Honungsfällan blir den sista Cato Isaksen-boken på ett tag. Just nu funderar jag på en romantrilogi som jag haft i huvudet i flera år. Egentligen skulle jag kunna fortsätta att skriva om Cato i tio år till. De säljer mycket, men jag känner att jag måste följa mitt hjärta.

Hennes kriminalromaner har verkligen blivit en framgång och gjort författaren till en av Norges rikaste personer. Men hon menar att pengarna inte får styra hennes författarskap.

– Den dag man bestämmer sig för att skriva något som säljer är man förlorad, har hon sagt till norsk press. Jag kan inte göra på det viset. Jag måste ha en historia som ger mig verklig lust att berätta.

Lindell debuterade 1986 och har skrivit i ett antal olika genrer – barnböcker, poesi och deckare. Alla böckerna har gett henne skrivlust.

– När lusten kommer kan jag inte hålla fingrarna borta. Och idéerna kommer bara susande in i huvudet. De räcker för att jag ska kunna skriva i hundra år till.

Men hon är inte alldeles tvärsäker – utom under de första 50 sidorna när idéerna är nya. Sedan kommer osäkerheten med tvivel på att allt ska fungera.

– Då har jag lust att radera alltihop och börja om på nytt. Men det går ju inte. Då skulle jag inte ha fått ut en enda bok.

Reidar Sörensen

I Norge kan hennes läsare hålla till godo med TV-deckarna där Reidar Sørensen spelar Cato.

Unni Lindell tror inte heller att hon kommer att lämna Cato Isaksen helt och hållet. I synnerhet sedan han blivit TV-hjälte, spelad av skådisen Reidar Sørensen.

Men nu väntar trilogin som är en verklighetsanknuten familjehistoria. Den idén är viktig för henne trots att folk hört av sig och varit arga för att det inte ska komma någon Isaksen-bok nästa år.

I Sverige släpps Honungsfällan, översatt av Margareta Järnebrand, den 12 mars.Omslag till Honungsfällan

Den senaste deckaren av Lindell heter Honungsfällan.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22