Unni Lindell: Norsk författarinna som skrivit 40 böcker

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Den norska författarinnan Unni Lindell har snart hunnit bli medelålders, i mitten av de fyrtio och har inom kort hunnit komma ut med lika många böcker som sina år. I början av 2004 satt jag i bilen mycket mer än jag egentligen behövde. Orsaken var att jag lyssnade på CD-utgåvan av hennes roman Nattsystern. Inläsningen av Gunnel Fred uppfattade jag som ganska oengagerad i början, men det tog sig och spänningen i historien om den försvunna flickan och hennes mördade mormor gjorde att resorna fick bli lite längre så att jag kunde höra slutet på varje kapitel.

Unni Lindell har tidigare kommit ut på bokförlaget Forum i Sverige med Drömfångaren, Ormbäraren och Sorgmantel, men numera är det Piratförlaget som ger ut hennes böcker. Hennes huvudperson är kriminalpolisen Cato Isaksen i Oslo som gift om sig med sin exfru Bente och på grund av arbetet har en problemfyllt förhållande till barnen Vetle och Georg och henne.

Lindell skriver om fall som får svåra efterverkningar för de dödas och de misstänktas familjer. Hon är duktig när det gäller att inlevelsefullt beskriva känslor som rädsla och oro. Lite långsamt pratig kan hon bli och hon är absolut inte rädd för klichéer som axelryckningar och dolska blickar.

Piratförlaget har också gett ut böckerna Gamla tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär som är skrivna tillsammans med Mark Levengood.

Unni Lindell är gift med Per Christian Garnæs och bor alldeles utanför Oslo tillsammans med en katt som heter Knut. Två söner är utflugna ut boet.

Efter att ha tagit en fil kand i franska på universitetet i Oslo arbetade hon som journalist i fem år. Därefter skrev hon sin första bok och sedan 1989 har hon varit författare på heltid.

Cato Isaksen är en rätt vanlig människa med ett svårt arbete som i verkligheten brukar knäcka familjeliv. Så är det emellanåt också i hennes texter. I Norge finns det folk som anser att Isaksen har blivit Norges Kurt Wallander, något som väl får tas med en nypa salt, eftersom Lindells polis är aktsammare när det gäller politiskt nostalgiska utbrott.

Nattsystern är hennes fjärde roman i Isaksens polisiära miljö. Just nu lär hon inte hinna komma med en femte eftersom den första kvartetten ska bli TV-serie. Men hon har en i tankarna.

”Den ligger en bit fram i tiden”, har hon sagt. ”Research tar tid. När det handlar om sådant som inte går att läsa in brukar jag få assistans av Anne Holt, som ju arbetat som polis och med Nattsystern fick jag hjälp av förre säkerhetschefen, numera advokaten, Ellen Holager Andernæs.

I Nattsystern – liksom i den tidigare Sorgmantel – handlar det om brott mot barn. Trots det säger Lindell att hon har svårt för just den sortens förbrytelser eftersom det i verklighetens Norge förekommit sådana fall. Ett inbegrep två småflickor som

misshandlades och dödades av pojkar i 18-årsåldern.

Det går bättre och bättre för denna norska. Böckerna har kommit ut i sexton europeiska länder. Det ryktas om intresse från USA, så Unni Lindell överdriver inte när hon säger att allt känns som ett fantastiskt och otroligt äventyr.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22