Unik donation äldre deckare till genrens specialbibliotek

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Artikel

IWAN MORELIUS

Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna har fått den största donationen någonsin och denna fördubblar biblioteket sitt innehav och stärker ställningen som ett av Europas viktigaste bibliotek inom sin sektor. Det är framlidne apotekaren Börje Alm i Stockholm som överlämnat sin samling av 3000 engelska och amerikanska deckare i kompletta serier av författare som Ellery Queen, Dorothy Sayers, Agatha Christie, S.S. van Dine, John Dickson Carr och Erle Stanley Gardner. I samlingen ingår också en mängd originalbrev från de redan nämnda samt från P.G. Wodehouse.

Börje Alm avled förra hösten och bibliotekarie Thomas Böös vid biblioteket i Eskilstuna, som aldrig tidigare hört talas om Alms samling, åkte till Stockholm för att ta en titt på den. Han blev djupt imponerad av att se hyllmeter efter hyllmeter, där bokhyllorna innehöll både två och tre rader böcker. Lägenheten var ett enda stort bibliotek med värdefull deckarlitteratur. Alm levde relativt anonymt och det var endast i en mindre krets hans samlande var känt. Han brevväxlade med många av de stora författarna – och i ett antal fall fick han till och med utkast till romanidéer från dem för att avge ett utlåtande. I otroligt många av böckerna finns författardedikationer till Alm.

Under en period av sitt liv var Alm lektör för Norstedts förlag och hörde tillsammans med vännen Sune Lundqvist (Vic Suneson) hemma i den jury som valde titlar för Gebers deckarserier under 50- och 60-talet. De enda svenska deckare som fanns i samlingen var dedicerade förstaupplagor av Nils Hövenmarks utgivning. Detta kan bero på att Hövenmark (också avliden i fjol höst) kände viss kollegialitet med en apotekare.

Börje Alms samling

Apotekare Börje Alm var tidig DAST-medlem och stor kännare och samlare av deckare/thrillers. Jag kom i kontakt med honom genom Ingrid Thydén på Gebers samt författaren Joe Poyer, vars böcker Alm tyckte mycket om.

Han var pionjär i Sverige, inte minst genom att tillsammans med Vic Suneson välja manuskript till Gebers Kriminalserie (med den bekanta ”gubben” på ryggen). På 1970-talet hade jag startat ett antikvariat och behövde köpa in bra deckare. Detta nämnde jag för Börje under en lunch tillsammans med honom, Ingrid Tydéen och Joe Poyer på Restaurant Diana, som låg i nedre planet i det hus som rymde Gebers Förlag. Börje skrattade och förklarade:

– Uppe på vinden har jag ett antal engelska och amerikanska originaldeckare. De är till salu.

Jag nappade direkt och en tid senare stod vi i kompakt mörker högst uppe på den vind som hörde till Börjes enorma våning. Enda ljuskällan var en ficklampa. Där fanns en makalös samling av rara deckare, nästan alla förstaupplagor med välbevarade omslag. Naturligtvis slog jag till och köpte samtliga. Samlingen uppgick till cirka 3000 volymer som helt och hållet fyllde min Volvo stationsvagn och det tillhörande släpet. Jag hade kommit över en guldgruva, ett fynd av stora mått.

Börje berättade sedan vid kaffet om sitt samlande och om sin brevväxling med de stora författarna i genren. Jag fick då också tillfälle att bese hans helt unika samling av signerade förstaupplagor av de författare han satte främst.

Den samlingen ville han behålla. Det är den som nu donerats till deckarbiblioteket i Eskilstuna.

De böcker jag fått köpa sålde jag kort tid senare till en storsamlare i New York.

Börje samlade även på LP-skivor med klassisk musik. Troligen hade han mer än 10000 skivor på hyllor samt i skåp och garderober.

Han var sannerligen en märklig man med enorma kunskaper både om deckare och musik.

Men han var samtidigt mycket blygsam och gjorde aldrig något väsen av sig bland oss övriga samlare.

Svenska deckarbiblioteket är verkligen att gratulera till denna unika donation.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22