Ungdomsboksmysteriet

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-1, Artikel

AV AHRVID ENGHOLM

Ungdomsboksmysteriet. Så skulle säkert titeln bli på en bok, om tvillingdetektiverna Klas och Göran Bergendahl gav sig på ungdomsbokbranschen. Så gott som alla böcker i denna populära bokserie från B Wahlströms – de gröna och röda ryggarna, ni vet! – hette något på … mysteriet. I min späda ungdom slukade jag de böckerna. Det var troligen min första introduktion till något som kunde kallas detektivromaner, om än de ofta hade mer äventyr än gåtpusslande.

Jag minns böckerna om tvillingdetektiverna som roliga, färgstarka och fartfyllda. Men mitt skolbibliotek hade dem aldrig. De stackars skolbarnen kunde ju bli helt förstörda av att få läsa spännande ungdomsäventyr. Alla vet ju att god barnlitteratur handlar om sociala problem, personliga relationer och annat daddande. Jag blev nog förstörd för livet av att läsa om tvillingdetektiverna. Jag gick över till att läsa andra böcker tack vare dem!

Sista boken kom 1974

Böckerna skrevs av ”Sivar Ahlrud”, pseudonym för Sid Roland Rommerud och Ivar Ahlstedt. Sid Rolands sista tvillingdeckarbok kom 1974 och efter hans död skrevs fyra böcker till av Dag E Hogsten, Börje Isaksson och George Johansson. (Det kan diskuteras om de tillhör en äkta Tvillingdetektiv-kanon!)

För en tid sedan kom jag över en liten bunt av böckerna och tog mig för att läsa om några. De var faktiskt riktigt underhållande, och det blev ett kärt återseende.

I exempelvis Raketmysteriet kommer tvillingarna till en galen (nå, litet egen i alla fall) uppfinnare som bor i skogen och utvecklat ett nytt raketbränsle som han skjuter upp testraketer med. Här är det inte så mycket bovar, men tvillingarna hjälper uppfinnaren med litet tekniskt knix som han haft problem med. I TV-Mysteriet har vi den omtalade scenen när en av tvillingarna plötsligt vaknar upp i biologiska museet mitt i natten. Vad gör han där? Läs och begrunda svensk televisions barndom! I Fotbollsmysteriet tas den lokale Vindsele-stjärnan ”Kometen” sensationellt ut till Sveriges VM-lag, men så försvinner han … Klas, Göran och Hubbe rusar till räddning.

Rödhättade yrväder … och Hubbe

Huvudpersoner är de rödhättade yrvädren till tvillingar Klas och Göran Bergdendahl, som bor i den lilla norrlandsstaden Vindsele (modellerad efter Sid Rolands hemort Vindeln). De är för evigt 13 år gamla. De ställer alltid till bus och har ett respektlöst förhållande till föräldrar och andra vuxna. Minst lika viktig är deras glasögonprydde kusin Hubert Norlén i Stockholm, som kallas Hubbe, men avskyr detta smeknamn. Han är klassens ljus och redaktör för skoltidningen. Han står för bildning och stil och har hjärnkapaciteten för problemlösning. Han blir motvilligt indragen i kusinerna Klas och Görans äventyr och blir lätt litet förlägen när han kommer nära flickor. Inte sällan blandar sig deras gemensamma, något korpulente vän Frippe in i smeten.

Bovarna finns varje lov

Det är alltid något skollov på gång, då Hubbe besöker Vindeln eller tvillingarna besöker Stockholm. Överallt där tvillingdetektiverna drar fram flockas bovar och banditer. Det stjäls manuskript, uppfinningar, värdeföremål och annat, som våra vänner oförskräckt måste jaga rätt på. Oförvägenheten står Klas och Göran för. Hjärna och slutledningsförmåga bistår Hubbe med. Resultatet blir alltid detsamma: det försvunna återfinns och bovarna åker fast med buller och bång.

Ivar Ahlstedt (1916-1967), född skåning sedan avflyttad till Stockholm, skrev de första sex böckerna i samarbete med norrlänningen Sid Roland Rommerud (1915-1977). Därefter turades de tu om att skriva sina böcker. Sid Roland skrev dem förlagda till Vindeln; jag antar att Ivar Ahlstedt gärna förlade sina i Stockholm. Böckerna kunde dock utspelas på många håll i Sverige, och i minst ett par drabbas Afrika av tvillingarnas upptåg (t.ex. i Pyramidmysteriet). När Ahlstedt avled fortsatte Sid Roland på egen hand i några år.

Totalt 50 böcker

Den första boken i serien hette Tvillingdetektiverna (senare i reviderad utgåva, som Portföljmysteriet) och kom ut på Lindqvist 1944. 1949 Tog B Wahlström över. Notera att fyra av de fem icke-Wahlströms-böckerna som kom före 1949, senare återutgivits av dem, reviderade och under andra titlar. Såvitt jag kan se är det bara Cirkus Babbini från 1945 som inte återutgivits av B Wahlströms. Totalt blev det omkring 50 böcker.

Det som slår en är humorn i böckerna. Dialogerna är rappa och fyndiga. Observationerna av omvärlden får en 13-årings touch. Glass är viktigt. Tjejer är fåniga. Främlingar i gråa rockar är det alltid något mystiskt med, och det hör till ungdomsdetektivens tjänsteplikt att genast igångsätta skuggning av sådana typer.

Förutom humorn kan man säga att Tvillingdeckarna baseras på kontraster. Ungefär vartannan äventyr utspelas i Stockholm, vartannat i Vindsele.

Storstad blandas med norrländska småstäder och myrar (myggorna och träsktrampandet i Fäbodsmysteriet tjänar som bra exempel). Det finns också en klar kontrast mellan de vilda tvillingarna och den lärde och korrekte Hubert, som bidrar till humoristiska poänger.

Tidstypiska

Författarna var också pigga på att skriva om saker i tiden. Under rymdkapplöpningens tidiga år kom Raketmysteriet och Rymdmysteriet. När TV och tunnelbana var nytt kom TV-mysteriet och Tunnelbanemysteriet. Det finns knappt några skyskrapor i Stockholm, men icke desto mindre kom Skyskrapemysteriet (det var nog Hötorgshusen som fick bli fond för handlingen).

När Sverige vann VM-guld i hockey kom förstås Ishockeymysteriet. Fotbollsmysteriet var den självskrivna titeln vid VM i fotboll 1958. På detta vis tjänar också böckerna litet grand som historiska exposéer över ett Sverige i förändring. Man kan dock undra om dagens ungdom tycker att TV och tunnelbanor är lika fräscht och spännande?

Omslag i serietidningsstil

Jag minns de fina omslagen i alla senare upplagor av tvillingdetektiverna, gjorda i lätt serietidningsstil av Ola Ericson. En tid gjorde han också en tecknad tvillingdeckarserie. Bertil Heglands tidigare omslag var jag inte lika förtjust i, men bland kuriosa kan nämnas att modell för dennes ”tvillingar” var brorsonen Lennart Hegland, sedermera stjärna i Hep Stars!

På Jonny Nilssons utmärkta hemsida om tvillingdetektiverna erfar jag att böckerna också utgavs i Danmark, Norge, Finland – och Island.

Naturligtvis var det här helt förkastlig och vedervärdig massmarknadslitteratur, som barn absolut inte skulle läsa. De var ju så dåliga, hade bibliotekarier och kulturråd och alla-som-visste-bäst bestämt. Personligen tycker jag sådant är struntprat.

Korrekta verk ofta hyllvärmare

Det kan inte vara fel med roliga, lättsamma böcker för barn och ungdom som får dem att läsa och känna engagemang för något som står på papper, innanför bokpärmar. De politiskt korrekta böckerna om mobbing, sociala relationer, invandrares situation och så brukar stå olästa på hyllorna. Vuxna förståsigpåare har aldrig begripit vad barn och ungdom tycker det är roligt att läsa om, på samma sätt som de vuxna i böckerna om tvillingdetektiverna aldrig begriper sig på de sprakande, festliga äventyren som drabbar Klas, Göran och Hubert – gemenligen kallad Hubbe.

Om tvillingdetektiverna på nätet:

Allt om tvillingdetektiverna, inklusive en massa bokomslag: http://hem.passagen.se/joni 7229/tvillingdetektiverna.htm

Artikel om tvillingdetektiverna, med släktträd och bibliografi: http://familjenbostrom.se/leif/tvillingdetektiver.htm

Wikipedias artikel om Tvillingdetektiverna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tvillingdetektiverna

Inscanning från Stjärnmagasinets ”Tvillingdetektiverna åker spårvagn” (egentligen kapitel ett i Flygmysteriet): http://www.varania.org/stjarnmagasinet1.htm

Om tvillingdetektiverna i bokform:

Alla tiders bokserie av Kenneth Ahlbom och Urban Nilmander, som handlar om 85 år med B. Wahlströms röda och gröna ryggar. Utgiven 1999. Rikt illustrerad.

Natt utan nåd av Urban Nilmander och Kenneth Ahlbom. En bok om illustratören Bertil Hegland. Utgiven av Tago Förlag 1997. Rikt illustrerad.

Rött eller grönt av Marika Andrae handlar inte så mycket om mysterieböckerna utan berättar i stort om B. Wahlströms ungdomsböcker mellan åren 1914-1944.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22