Ulf Broberg & Peter Lundström: Uppsaladuo vill skildra demokratins sårbarhet

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Lennart Bråding

Iskallt våld heter en ny bok på förlaget Kalla Kulor. Den är skriven av kommissarien vid Rikspolisstyrelsen Peter Lundström och radiojournalisten Ulf Broberg. Det är en ryslig historia med mord på Sveriges justitieminister och hans två livvakter från SÄPO, en terrorattack mot ett tåg under Arlanda flygplats och slutar med marint krig i yttre skärgården.

”För oss handlar boken om mycket mer än att berätta en spännande historia”, menar Peter Lundström. ”Vi ville åskådliggöra det öppna demokratiska samhällets enorma sårbarhet och oförmåga att stå emot grovt kriminellt våld.”

Att det alls blev en bok berodde på att radiojournalisten Ulf Broberg sommaren 1993 arbetade med inslag om en dödsolycka på E4. Ny trafikpolischef då var Peter Lundström och de stämde träff för att Peter skulle få uttala sig.

Vänskap på avstånd

Det blev en bekantskap som utvecklade sig till vänskap. Trots att både fick nya arbetsuppgifter på olika håll och den personliga kontakten blev allt sällsyntare stod sig vänskapen.

En iskall januaridag elva år efter första mötet träffades de av en händelse på pendeltåget mellan lärdomsstaden och huvudstaden där nu båda arbetade trots att de hade sina bostäder i Uppsala.

Ulf Broberg hade en idé och gladdes åt att träffa kamraten.

”Vi ska skriva en deckare”

”Jag har funderat på att skriva en deckare”, sa han. ”Nu sitter en intrig i skallen och jag tänkte att vi skulle kunna skriva den tillsammans du och jag.”

Peter Lundströms första tanke var att det aldrig skulle gå och protesterade högljutt. Inte nog med att han inte ansåg sig kunna skriva, han hade inte heller tid.

”Och vem skulle vilja ge ut resultatet?”

Men han lovade i alla fall att titta på det material kamraten åstadkommit och förvånades över all substans som fanns i historien.

Under vintern och våren 2004 utökades berättelsen bit för bit.

De olika avsnitten kom till på tågresor och olika hotellrum landet runt. Varje söndagseftermiddag träffades de, fogade ihop bitar som kunde användas, kasserade annat och tänkte hur de olika personerna skulle fungera ihop med andra.

”Vår första upplösning har inga likheter alls med hur boken slutar nu.”

Kunnig polis

Peter Lundström har gedigen erfarenhet från allt slags polisarbete. Karriären har gått från radiobilarna via krimjouren och länspolisens ledningsgrupp till hans nuvarande ställning som kommissarie vid Rikskriminalen.

”Tillsammans har vi bred kunskap om samhället och dess resurser”, anser Ulf Broberg. ”Vi har varit väldigt noga med att se till att alla polisiära beteckningar och procedurer är korrekta. Och tyvärr skulle allt som sker i boken kunna inträffa i verkligheten.”

Det är givetvis en styrka att vara korrekt, men det är ur läsvärdessynpunkt också en av bokens svagheter.

Folk (åtminstone jag och flera av mina bekanta som läst Iskallt våld) irriteras av de många förkortningarna som tycks ha svårt att fastna och gör att man först går tillbaka för att kolla, men till sist ger upp och bara låter dem glida förbi.

Chef för sändningsledningen

1995 blev Ulf Broberg, efter några år på lokalradion i Uppland, operativt ansvarig för den nya sändningsledningen på Radiohuset i Stockholm. Sedan slutet av 1990-talet arbetar han med att kartlägga och säkerställa information från all slags svensk infrastruktur.

Boken är som sagt utgiven av Kalla Kulor Förlag. Det bildades hösten 2001 av TV3-gurun Robert Aschberg och finansanalytikern Hans-Olov Öberg. Öberg skriver själv thrillers i ekonomimiljö för det egna förlaget.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22