Udda blaskor i fickformat

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

AV BERTIL FALK

Vad är det vardagliga harvandet mot det udda och det oväntade i tillvaron? Inom DAST-området dyker det ständigt upp nya överraskningar, som tidskriften BRA (Amatörförfattarnas tidskrift) från 1945. Detta novellhäfte i fickformat hade ett omslag av Brusewitz med ett fyrtorn på en klippa, stadshuset i Stockholm, en piprökande gåsapåg under en stubbapil och en piprökande same under ett vindpinat träd, båda skrivandes noveller får man anta. I detta fynd finns novellen Vem sköt Diana Mekowsky? av Hildur Stade. Vem var nu det undrar vi? Novellen har ett litet skönhetsfel, men är annars riktigt bra.

Encore, en annan tidskrift i fickformat, är inte bara en överraskning. Den uppges ha varit redigerad av redaktionen för The Saturday Evening Review of Literature, men den är en skönlitterär doldis i USA, där allt brukar vara kartlagt. Ingen vill kännas vid den. Encore påminner om All Världens Berättare fast utan illustrationer. Det nummer vi har är från mars 1946. Där finns författare som Charles Dickens. Dorothy L. Sayers, Dorothy Parker, Paul Gauguin (konstnären), Christopher Columbus (upptäckaren) Theodore Roosevelt (presidenten), Sokrates (filosofen), William Blake (mystikern mm)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22