Trettio år sedan Agatha Christie lämnade oss

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

SÅLDE HON EN ELLER TVÅ MILJARDER EXEMPLAR AV SINA PUSSLIGA BÖCKER?

AV LENA JEPPSSON

I år är det 30 år sedan Agatha Christie avled. Hon föddes som Mary Clarissa Miller 1890 i ett medelklasshem i badorten Torquay som den yngsta av tre syskon. Fadern var amerikanen Frederick Alvah Miller från New York som dog när dottern bara var ett litet barn. Agatha uppfostrades av sinengelska mor Clarissa, den unga flickan fick en konservativ undervisning i det välbärgade hemmet. På den tiden fanns inget som hette skolplikt.

När Agatha var sextonår gammal skickades hon till en musikskola i Paris för att studera sång och pianospel. Hon var en inte alltför oäven pianist, men alltför självkritisk för att göra karriär som musiker och hennes röst var inte stark nog för en operakarriär.

Första romanen skrevs i Kairo

Men hon hade alltid haft livlig fantasi. Som barn brukade hon hitta på historier och lekar kring fantasifigurer. Kanske det var därför hennes mor tog med sig Agatha till Kairo för att tillbringa vintern i skön värme. Där skrev Agatha en roman – som aldrig publicerades – och några noveller.

Hon träffade flygofficeren Archibald Christie och förlovade sig med honom 1912. Två år senare gifte de sig. Då var hon 24 år gammal. Under första världskriget tjänstgjorde han i Frankrike och Agatha arbetade som sjuksköterskebiträde åt Röda Korset på sjukhuset Torquay på ”Englands Riviera”.

Det var där hon blev intresserad av olika slags gifter. Hon träffade en kemist som berättade om det sydamerikanska indiangiftet curare och de underliga egenskaper detta hade. Detta gav henne idén till hennes första deckare, En dos stryknin (The Mysterious Affair at Styles), som hon skrev färdigt på två veckor under en semester i Darlmoor. Boken refuserades av flera förlag innan den slutligen blev antagen och utgiven 1920.

Det var i den romanen hon skapade sin berömde belgiske detektiv Hercule Poirot med de vaxade mustascherna som kom att finnas med i mer än 30 böcker. Några av dessa är Vem dödade Roger Ackroyd, Mordet på Orient-Expressen och Döden på Nilen.

Hon skrev sedan flera deckare, men också diktboken The Road of Dreams. Vid den här tiden fick hon också en dotter, Rosalind men trots det blev andra hälften av 20-talet dyster för den uppburna författarinnan. Hennes mor dog och Archibald Christie övergav henne och de skildes 1928.

Det påstås att alla sorger ledde till den minnesförlust som låg bakom hennes mycket om skrivna försvinnande i tio dagar 1926 och ledde till ett intensivt sökande efter henne. Själv lämnade hon aldrig någon förklaring till händelsen. Händelsen blev sedermera underlag till filmen Agatha 1976.

Gjorde sitt livs resa

Det var efter skilsmässan 1928 som hon bestämde sig för att glömma alla sorger genom att göra det som på den tiden kallades ”resornas resa” – med Orient-Expressen på den klassiska resan London-Paris-Lausanne-Venedig-Österrike-Ungern-Konstantinopel-Bagdad-Kairo. Sitt barn lämnade hon med en nanny i England.

1930 träffade hon 26-årige arkeologen Max Mallowan i den gamla irakiska staden Ur. Han lär ha friat till henne på ett lustigt sätt.

– Kan ni tänka er att tillbringa ett liv med en man som ägnar sina dagar åt att gräva upp döda kroppar? frågade han.

– Oh. Ja! svarade hon. Jag älskar verkligen kadaver.

De gifte sig samma år och tillsammans var de ute på arkeologiska undersökningar, främst i Syrien och Irak. De skrev tillsammans boken Tell Me How You Live om deras expeditioner.

Den kom ut 1946. Hon fortsatte att skriva deckare och några romaner under pseudonymen Mary Westmacott, men för övrigt levde hon tillbakadraget och umgicks bara med några få vänner. Hon adlades till Dame Agatha Christie år 1971.

Litterära lik i garderoben

Under sin levnad gav hon ut 79 deckare, ett antal romaner och novellsamlingar samt 19 teaterpjäser.

Det finns oenighet om hennes försäljningssiffror – en miljard böcker säger en källa medan hennes enda barnbarn Matthew Pritchard på den officiella hemsidan menar att konservativt räknat har hon sålt två miljarder. Därmed är det bara Bibeln och möjligen Shakespeares samlade verk som är värre.

Merparten av hennes produktion är så kallade pusseldeckare, mysterier där gåtan löses tack vare de ledtrådar som hjälten samlar in och analyserar. Hennes miljöer är ofta engelska småstäder och lantliga herrgårdar där liken kan hittas i biblioteken.

Vid sidan av Hercule Poirot skrev honom den gamla damen Jane Marple som agerar på landsbygden. Hon introducerades i Mordet i prästgården 1930.

Förutseende författare

Agatha Christie var mycket förutseende. Redan på 40-talet skrev hon de två böcker som avslutar karriären för både Piorot och Marple. De låstes in i bankfack för att publiceras efter hennes död. På så sätt förvissade hon sig om att ingen annan skulle fortsätta att skriva om hennes huvudpersoner.

Ridå: Hercule Poirots sista fall (Curtain: Hereute Poirot’s Last Case) publicerades 1975 och året efter kom Miss Marples sista fall (Sleeping Murder). 1977 kom hennes memoarer betitlad En självbiografi (An Autobiografi).

Med en av sina pjäser har hon ett världsrekord i teaterhistorien. Hon skrev Råttfällan (Mousetrap) 1952 och den hade premiär samma år.

Därefter spelades den utan uppehåll fram till 1989. Hon skänkte rättigheterna till dottersonen Matthew på hans nioårsdag. Han lär ha tjänat omkring 15 miljoner pund på den gåvan.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22