Tredje thrillern på S från Alvtegens penna

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

För fem år sedan kom Karin Alvtegens första kriminalroman. Den hade titeln Skuld. Därefter kom Saknad och på senhösten 2003 dök Svek upp på bokhandelsdiskarna. Att alla har en ”enordstitel” som börjar på bokstaven S kom sig av rena slumpen, men när hon nu uppfattat sitt eget mönster fick hon idén att kalla nästa för Skam.

Hennes romaner har gått bättre i andra länder – 21 vid det här laget, med den senaste utgåvan i Japan – än i Sverige. Men det kommer kanske också att ändras. Saknad belönades med Skandinaviska Kriminalsällskapets utmärkelse Glasnyckeln och de två första böckerna håller på att omvandlas till biograffilmer. Den ena skall regisseras av Erik Leijonborg, mannen bakom de uppskattade TV-serierna om Tusenbröder.

Saknad i Skottland

Att det går bra i utlandet bevisas av att skotsk TV vill göra en film i tre avsnitt med Saknad som underlag. Det är producenterna bakom TV-filmerna om kommissarie Taggart som avser att framställa den och handlingen skall utspelas i Glasgow.

Karin Alvtegen har hunnit fylla 38. Hon är född i Jönköping och uppvuxen i grannkommunen Huskvarna, gift och skild med två söner. Numera bor hon tillsammans med gitarristen Micke ”Nord” Andersson och hans barn i en villa utanför Stockholm.

Slumpen styr

Det är tydligen slumpen som i mångt och mycket styr Alvtegens bana. Att hon skriver thrillers är en sådan sak. Hon har sagt att det aldrig varit meningen att det skulle bli spänningsböcker – det har bara blivit så eftersom hon har velat få fram hur en trasig vardag får människor att reagera hårt och handfast.

Hennes nya roman berättar om hur demonerna lockas fram när kvinnan i en välbärgad förort fattar att maken har en affär med en annan kvinna. Då tappar hon sans och vett och förvandlas från företagsledarkonsult till en hämndens ängel.

Sympati – trots allt

Men hon menar att man ändå kan känna viss sympati för kvinnan fast hon beter sig som ett svin. Och trots att det finns verkliga förlorare – barnen.

– Jag vill försöka ta reda på vad som händer inne i människors huvud, har hon sagt. Vad det är som får dem att passera gränsen. Det som sker därefter beskriver jag inte eftersom jag äcklas av våld.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22