Tre böcker om tre genier: Expressenjournalist blev filmstjärnornas biograf

Mar 19th, 2009 | By | Category: 2009-1, Artikel

Av BJÖRN VINBERG

Kjell E Genberg som är  recensionsredaktör på DAST ringer om en idé. Han säger:

− Nu har jag läst tre utmärkta biografier om Thor Modéen, Åke Söderblom och Sture Lagerwall. Alla tre är skrivna av Ulf Kjellström. Du har ju varit arbetskamrat med Ulf. Skriv en artikel för DAST är du hygglig.

Självklart! Här är artikeln.

Ulf Kjellström

Ulf Kjellström, 71 år, är bosatt i Norra Ängby intill Bromma, familjefar med hustru och två vuxna barn, fil kand i Uppsala i sociologi, etnografi, historia samt något litet ryska.

Hustru Birgitta är sjuksköterska, dottern Anna är fil dr i osteologi och sonen Thomas är i restaurangbranschen på Öland.

Ulfs far Sture Kjellström kom via tidningar i Göteborg och Norrköping som sportchef till Expressen på 40-talet. Lille Uffe hade på matinébiograferna i nyss nämnda städer redan grundlagt sin livslånga entusiasm för film, särskilt svensk film, särskilt för de än i dag helt oöverträffade idolerna Sickan Carlsson, Thor Modéen, Åke Söderblom, John Botvid, Nils Poppe. Anna-Lisa Ericson. Med flera, med flera.

I Stockholm öppnade sig Paradiset för åttaåringen. Där fanns biografer i varenda kvarter, två matinéer varje söndag!.

Men när efter studenten skulle väljas yrke ville Ulf bli museiman, inte filmkomiker eller regissör. Därför blev det etnologi – folklivsforskning – i Uppsala. Sex års studier finansierade grabben som frilansare − så kallad stringer – och sommarvikarie på Expressen. Studierna gick bra men det gjorde även frilansandet.

− Vänta med museet, du skall komma till oss!, sa Sigge Ågren, redaktionschefen som skulle bli en legend.

Ulf nappade på anbudet och blev kvar i 30 år; som reporter, redigerare och redaktionssekreterare på nystartade TV-Expressen. Han har inte ångrat sitt livsavgörande beslut.

På Expressen hade han redan upptäckt att tidningen, tillsammans med Dagens Nyheter, ägde ett enormt, välskött arkiv med hundratusentals tidningsartiklar och fotografier. Här fanns möjligheter att på fritid samla kunskaper om alla de stora i filmhistorien, inte minst den svenska. (Här bör inskjutas att familjefader Ulf hann med att odla minst tre andra stora intressen: som seglare, som frimärkssamlare och som trumpetare.)

Men  nu börjar vi närma oss författandet.

En dag på redaktionen kom ett telefonsamtal från – av alla människor – idolen Åke Söderblom. Han var uppretad:

− Är du den jäveln som skrivit skit om mej i Expressen?

− Nej, jag har inte skrivit skit om dej. För övrigt skriver Expressen aldrig skit om sådana genier.

Samtalet blev en timma långt och genom Ulfs förmåga ”att ta folk” alltmer konciliant. Herrarnas intressen sammanflöt, så att säga.

− Någon borde skriva en bok om Tosse, Thor Modéen, sa Åke innan han lade på luren.

Och därmed sådde han ett frö!

Ulf gick hem till sitt eget arkiv, framförallt de stora samlingarna om Thor Modéen, och sa till hustru Birgitta:

Omslag till boken om Thor Modéen

− Jag tror jag skriver en bok om Tosse!.

Året var 1994. Elva år senare hade Ulf Kjellström fullbordat sitt storverk. Inte bara en bok, den om Thor Modéen (1898−1950), skådespelare och komiker från Kungsör i Västmanland utan även TVÅ andra böcker, nämligen den om Åke Söderblom, (1910−1965), skådespelare, komiker och schlagerförfattare från Seglora och Göteborg, samt den om Sture Lagerwall (1908–1964),  teatergeniet från Stockolm.

Under dessa elva år läste Ulf hyllmeter med biografier och tusen sinom tusen tidningsartiklar. Han intervjuade idolernas då ännu levande familjemedlemmar, släktingar, vänner, kollegor och branschfolk. Hundra timmar satt han i tidningsarkiven och vevade fram artiklar på mikrofilm.

Omslag till boken om Åker Söderström

När han arbetade med Söderblom fick han djupdyka i en hel koffert med klipp, fotografier, manus, programblad och affischer hos Åkes son Ole Söderblom.

Ulf hade även stor nytta av sitt eget cinematek som omfattar 600 svenska och 450 utländska filmer. När videon var ny satte han igång att systematiskt spela in alla TV-visade filmer …

Tidigare hade han spelat in filmernas ljud på rullband och kassett. Eftersom han hade filmernas stories i minnet var rullarna  en idealisk ”bakgrundsmusik” under stilla stunder med frimärksalbumen

Idén till boken om Thor Modéen, Härliga tider, strålande tider! fick Ulf som sagt av Åke Söderblom, Tosses partner från säkert 40 eller 50 filmer.

Idén till Åke föddes vid ett möte i (nu avsomnade) Svenska Pilsnerfilmsällskapet där medlemmarna lär ha haft på sig kepsar under filmvisningarna. Åkes son Ola frågade om Ulf kunde tänka sig att skriva en bok även om pappa? Det behövdes inte mer för att just då avtalspensionerade redaktör Kjellström åter skulle dyka i sitt material.

Idén till boken Sture Lagerwall, teatergeni och busfrö fick Ulf Kjellström av aktören Ulf Larsson på juldagen 2005. Hustrun Birgitta hade jouren på lasarettet och Ulf satt ensam hemma i villan när Ulf L. kom på julvisit. Vid avskedet frågade denne om Ulf K ville skriva synopsis till ett TV-program om Sture Lagerwall?

Omslag till boken om Sture Lagerwall

Det ville Ulf K. TV-planerna lades på is – och ligger där än – men redan på juldagens kväll startade arbetet med boken om Lagerwall.

Jag ringer kollegan och filmforskaren Kjellström i Ängby och ber att få titlarna på några av hans  favoriter. Så gärna!

– En av Sture bästa är Jag älskar dig, Karlsson från 1947. Nej, skratta inte åt titeln! Det är en utmärkt komedi där Lagerwall på flera sätt spelar ut sitt geni och sin charm. En annan favorit är Bombi Bitt och jag från 1936. Och Pensionat Paradiset från 1937. I den filmen står Tosse på ett av sina många krön i karriären. Jag har sett den minst ett dussin gånger. Nej, förresten, det är nog två dussin. Flottans kavaljerer 1948  för att nämna bara en av Åkes allra bästa. Dessutom rullar den på  bra musik!

Boken om Thor Modéen som gavs ut av Norstedts är slutsåld. En planerad pocketupplaga ställdes in av finansiella skäl. Men böckerna om Åke och Sture gav Ulf ut för egna pengar och finns i lager i författarens garderob. Telefon: 08 – 87 22 70.

Mannen  som står för ovan beskrivna kulturgärning avslutar vårt samtal med att i telefon livat och glatt sjunga:
Här är flottans kavaljerer,
inga sjömän kan dansa som vi
till en sjungande, rungande enkel melodi
Kyss i lä, kyss i lovart!

Det kallar jag en intervjufinal!

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22